Da Danmark rystede Sverige til VM

Scenen er VM i 2000, og Danmark er i pulje med Sverige. Ved de to foregående VM i 1996 og 1998 havde Sverige ikke tabt en eneste kamp, og for at illustrere deres overlegenhed, så var svenskernes score samlet set ved semifinalen og finalen ved VM 1996 og 1998 på 4 sejre med 39-5 i score.

Så jo, Sverige var et niveau over resten af verden.

Det tredje VM blev afviklet i Norge, og i den første puljekampe skulle Danmark møde Sverige. Det skulle blive et drama, hvor det danske landshold havde Sverige presset helt derud, som svenskerne ikke brød sig om, og hvor de i slutningen af kampen fedtspillede med bolden bag eget mål, for at få kampen til at gå i de døende minutter.

Men hvad var det for en kamp, hvad skete der i kampen, hvor Danmark nok ender med at tabe 2-3, men i den grad havde Svenskerne ude på dybt vand, da Danmark førte 2-0!

Det fik jeg en snak med en af spillerne fra dengang, Henrik Jensen lyder nok pæredansk, men han var svensk og spillede i Haninge. På den tid var det Sveriges stærkeste klub der bla. Vandt tre svenske mesterskaber, og som havde nogle af de bedste spillere i verden.

Henrik, prøv at fortæl, hvordan var optakten til kampen, hvordan var fornemmelsen hos Jer, Sverige var jo bare et niveau over alle andre?
Jag personligen har ju alltid haft en speciell känsla då jag mötte Sverige, jag kände nästan alla i det laget.
Som du skriver så var det ännu en match mot Sverige, vi visste mer eller mindre om att vi skulle förlora, frågan var bara hur stort. Vi var dock väldigt fokuserade och vårt gemensamma mål inför matchen var att försöka hålla ner siffrorna så mycket som möjligt. Vi förstod att målskillnaden kunde bli väldigt avgörande för vem som skulle gå vidare till semifinal.

Kampen går i gang og hvordan fornemmer du kampen som den er nu?
Matchen kommer igång, och som väntat trycker Sverige på direkt från början.  Vi ställer upp i ett kompakt försvar med inställning på kontringsspel. Känslan är ändå positiv för vi utespelare täcker svenskarnas skottförsök, och de skott som kommer igenom vårt försvar tar Morten Andersen hand om.

Så kommer første danske scoring, da Michael Andersen scorer assisteret ved Lars Jespersen. Hvordan husker du målet og reaktionen hos Jer og svenskerne?
Ha ha, du kan ju tänka dig. Det var såklart en fantastisk känsla att för första gången någonsin ta ledningen mot storebror Sverige.
Jag har sett Michael Andersen glad många gånger men denna gång var glädjen så mycket mer.

Efter halvejs i kampen, har Sverige stadig ikke scoret, Morten Andersen stod fantastisk og holdet spillede fantastisk, kan du huske hvad du selv tænkte?
Känslan vi hade i periodvilan var otroligt positiv. Vi fylldes på med massor av energi genom att peppa varandra. Alla hade slitit och Morten var mycket stabil i mål. Det var dock  alldeles för tidigt i matchen att våga hoppas på något under.

Så kom 2-0 målet, prøv at beskriv det og følelsen måtte have været uvirkeligt, men samtidig en følelse af styrke for alle?
Likväl som när vi gjorde 1-0 så kom 2-0 lite oväntat. Sverige hade pressat på och med toppspelare på alla positioner så det var inte så lätt att hålla längre anfall. Men denna gång lyckades vi med ett bra och kontrollerat anfall. Jag minns inte vem jag fick passningen av men jag tar emot bollen från ena kanten i anfallszon, håller undan motståndaren och går samtidigt in mot mittplan för att ge Kim Haagensen möjlighet att möta upp mig. Jag slår sedan en backhandpass till Kim som tar med sig bollen en bit in i banan för att senare skjuta in 2-0. Den känslan är nästan obeskrivbar, jag minns det som om det var i går. Vårat jubel  och glädje får nästan taket att lyfta. Vi leder mot SVERIGE med 2-0 efter halva matchen, det var verkligen helt galet.

Hvordan reagere svenskerne da de var nede 0-2, hvad skete der i kampen?
Efter 2-0 blev de nog lite chockade, och jag skulle nog säga att det blev vi också. Vi hade spelat halva matchen utan att Sverige gjort ett endaste mål och dessutom låg under mot Danmark. Jag kunde nog ana en viss frustration hos de svenska spelarna, vi stod ju upp på ett sätt som vi aldrig riktigt klarat av tidigare. Vi lyckas hålla 2-0 ända in i periodvilan. Du kan kanske tänka dig hur snacket gick i pausvilan, så mycket energi och peptalk. Vi började nu verkligen tro på att vi kan ta poäng av Sverige.

To hurtige svenske mål efter 44.26 og 47.36 bragte dem på 2-2, det var Jonathan Kronstrand og Martin Olofsen som jo er to legender i floorballverden der lavede mål, hvordan var det for Jer, hvad tænkte I som hold? 
Visst, det var tråkigt att de kom 2 mål relativt tidigt i period 3 men vi gav aldrig upp. Kunde vi stå emot dom i 2 hela perioder tidigare så gick det att fortsätta att stå emot. Men det är klart, när kraften började ta slut och vi får baklängesmål emot oss så blev det såklart ännu jobbigare. Men du anar inte vilka vinnarskallar och enorma kämpar det fanns i dåtiden danska landslag, de var helt otroliga på alla sätt. Alla kämpade verkligen för varandra.

2-2 var jo stadig et resultat der var vildt, og hvordan var kampen nu fra Jeres og svenskernes side, blev svenskerne nervøse eller trykkede de på igen?
Svergie fick äntligen lite andrum och mer energi. De fortsatte att trycka och ännu mer än tidigare, det var tungt. Men vi trodde på oss själva och som sagt gav inte upp. Vi utespelare som gick ner och täckte skott hade massor av märken på ben och armar. Men den som i slutändan höll oss kvar i matchen var Morten Andersen. Jäklar vilken match han gjorde. Han gjorde ena fantomräddningen efter den andra, han var helt enkelt grym.

Sverige scorer jo med 3-2 med lidt over 3 min af kampen igen, hvordan oplever I denne fase af kampen?
Stor frustration… Det var så jäkla tråkigt att de lyckades få in 3-2, vi var ju sååå nära.

Til slut står svenskerne jo spiller defensivt og holder bolden bag eget mål, men havde Danmark en chance for 3-3, var muligheden der?
Ärligt talat så minns jag inte det, kanske hade vi något enkelt skott? Det var ju som du skriver, svenskarna höll bollen inom laget och det gjorde dom bra. Vi hade helt enkelt inte mer krafter.

Efter kampen, det må have været mærkeligt, på en side stolthed og tilfredshed, og omvendt skuffelse?
Javisst, en märklig känsla infann sig. Vi hade ju förlorat och samtidigt gjort en bragdmatch.

Du var holdkammerat med flere af de svenske spillere hjemme i Haninge, hvad var deres kommentarer til dig?
Det var inte bara spelarna från Haninge utan även från Fornudden som jag tidigare spelat för.
Jag kände i stort sätt alla spelare, mer eller mindre.
Jag minns att Jonte Kronstrand med några andra kom fram till mig efter matchen berömde oss för en fantastisk kämpainsats. De berättade att de var lättade att de lyckats få in 3-2 målet. Om de inte hade vunnit matchen så hade det blivit stort fiasko.

Ordet er frit?
Det har varit en stor ära och med massor av stolthet jag fått möjligheten att representera Danmark.
Jag är dessutom väldigt glad över att fått träffa så många goda vänner som också haft turen att fått vara med när Danmark lyckades gå så lång som till semifinal både -98 och 2000.
Det har varit väldigt roligt att besvara dessa frågor då det väckts gamla minnen. Jag har verkligen fått gå på djupet med att minnas och hitta detaljer och känslor. Jag saknar verkligen den tiden och den lagkänslan vi hade. Den lagkänslan och moralen vi hade under åren 1995-2000 i danska landslaget var nog de bästa jag upplevt som lag, och då menar jag alla lag jag spelat i. Det var verkligen ”en för alla, alla för en”. Vi hade så jäkla kul på alla läger och mästerskap.
(Måste tillägga att de andra åren jag var med mellan 1993-2004 hade vi också en bra stämning, men den var nog bäst under 1995-2000 enligt mig).
Ska även passa på att nämna vår Coach Urban Karlsson som var en bidragande faktor till våra framgångar i slutet på -96 och -02.

Er der noget der mangler?
Ska även passa på att nämna vår Coach Urban Karlsson som var en bidragande faktor till våra framgångar mellan -96 och -02. Dessutom måste jag även nämna vår eminenta materialare Helge Overgaard som alltid varit med och tagit hand om oss.

P:S Att vi klarade hålla ner siffrorna mot Sverige gav oss senare i gruppfinalen mot Norge möjligheten att ta oss vidare till semifinal med ett oavgjort resultat, vilket vi gjorde.

Heja Danmark! ”Vi er röde vi er hvide”

7 sæsoner spillede Henrik Jensen i den bedste svenske række, og han er dermed den danske spiller med fleste sæsoner og kampe i den bedste liga i verden. Det blev til guld og sølv.

Grundspil stats

Sæson Spiller Klub Kampe Mål Ass Pts Udv
1992/93 Henrik Jensen Fornudden 12 1 1 2 2
1993/94 Henrik Jensen Fornudden 16 9 2 11 8
1994/95 Henrik Jensen Fornudden 16 4 1 5 12
1995/96 Henrik Jensen Haninge 19 4 2 6 26
1996/97 Henrik Jensen Haninge 22 4 7 11 30
1997/98 Henrik Jensen Haninge 18 6 3 9 6
1998/99 Henrik Jensen Fornudden 24 5 3 8 25
Total 127 33 19 52 109
Sæson Spiller Klub Kampe Mål Ass Pts Udv
1992/93 Henrik Jensen Fornudden 4 0 0 0
1993/94 Henrik Jensen Fornudden 8 1 1 14
1994/95 Henrik Jensen Fornudden 9 0 2 2 4
1995/96 Henrik Jensen Haninge 2 0 1 1 2
1996/97 Henrik Jensen Haninge 0
1997/98 Henrik Jensen Haninge 2 0 0 0 2
1998/99 Henrik Jensen Fornudden 3 1 1 2
Total 28 2 4 6 22

Tak til Sveriges innebandy statistiker Joel Milesson

Advertisements

One comment

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.