Ambitioner eller hygge (del2)

”Men det vigtigste for pigerne er at hygge sig” lyder indvendingen ofte. Og ja jeg tror, at det sociale er vigtigt for pigerne, ligeså vigtigt som det er for drengene – og det skal vi i klubberne altid have for øje, når vi skaber gode, stabile ungdomsmiljøer.

Men jeg mener, at det bliver en selvopfyldende profeti, hvis vi hele tiden går rundt og bilder os selv og pigerne ind, at vi kun spiller for at hygge os.

Ungdomsforsker Søren Østergaard har lavet et utal af studier af piger i foreningslivet og peger bl.a. på, at piger i dag går til idræt for at lære noget i højere grad end at få venner. Der er altså mange piger, der spiller for at vinde og for at blive bedre.

Det er også min erfaring, at det er de piger, som vi fastholder i floorball – også når de bliver mere end 17 år. Jeg tror, jeg har trænet 50 piger gennem tiden, og dem der er blevet i sporten, er dem, der har fået lov til at udleve deres ambitioner og drømme.

De piger, der er gået fra at være piger, der tilfældigvis spiller floorball (og snart i stedet dyrker fitness eller går til fotografi) til at være ”FloorballPiger” med stramt flettet hår, pandebånd og en kæreste på U19 herrelandsholdet.

Mit budskab er blot, at man kan nå dertil ved at spille i en liga, hvor man møder de bedste af de bedste og får sig nogle tæsk, men samtidig bliver hjulpet af sine trænere til at sætte sig mål om ikke at blive tæsket ligeså meget næste gang….og næste gang.. og næste gang… indtil den pludselig er der.

Desuden er der det mere samfundsmæssige perspektiv, at det kan være sundt for særligt piger at være i miljøer, hvor det er okay at fejle, og hvor der ikke sker noget ved at tabe en kamp.

Med de mange krav om ”perfekthed”, som pigerne oplever udefra og indefra, kan foreningslivet udgøre en arena, hvor man ikke nødvendigvis behøver at klare alting til et 12-tal hele tiden. Så måske kan det ligefrem være sundt på flere planer at tabe 0-8 ind imellem.

Jeg håber, at vi i fremtiden kan få skabt et miljø i toppen af dansk damefloorball, hvor man tør satse på ambitioner og talent, og hvor man tør tabe stort for også risikere en dag pludselig at vinde!

Og til indvendingen om, at vores damehold ”jo heller ikke gider vinde 12-0 hver weekend”, så vil jeg sige, at nej, selvfølgelig er det sjovere at få god modstand (selvom al modstand er bedre end de nuværende meningsløse træningskampe frem mod jul), men at vi OGSÅ har 13- 14-årige piger, som står på spring til at blive ambitiøse, talentfulde floorball-piger og som vi bedst integrerer på holdet, når modstanden er forskellig fra weekend til weekend.

Indlægget er skrevet af Marie Krabbe fra Hvidovre Attack

floorball marie krabbe

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.