Historiske Maria Olausson spiller sit 8.VM

Maria Olausson, hun er blevet historisk i dansk floorball sammenhæng.

Ved VM som afvikles i disse dage nede i Schweiz, ja der deltager hun i sit VM nummer 8. Det er der ingen andre spillere hverken på herre- eller damesiden der har præsteret.

Hun er blevet 36 år men still going strong i den grad, således er det blevet til to mål under VM for landsholdsbaceken.

Under VM rundede hun i åbningskampen mod Japan landskamp nummer 75.

At Olausson er alsidig, ja det ses af at hun er faktisk på hele tre landshold, for udover floorball, så har hun spillet på rullehockeylandsholdet, samt har hele 93 landskampe for Danmark i ishockey.

Hendes stats med floorball er

Født Højde Greb VM Kampe Mål Ass Pts Min Snit
Maria Olausson 1983 163 right 8 76 20 22 42 30 0,55

Det fortjener en lidt længere fortælling om spilleren, så læs med herunder

 VM debut i 2005 i Singapore, hvor I spillede i haller uden aircondition hvor en spiller blev indlagt.
Ja nogle drak så mange liter vand og fik skyllet alle elektrolytter ud af kroppen, de drak sig til en dehydrering.

Hvordan var VM debut?
Min hukommelse er ikke super god, nok også fordi jeg samtidig hvert år var til VM med ishockey, så kan godt være lidt svært at skelne turer fra hinanden. Men det var en spændende tur og nok dels forbi vi skulle spille i et land der var så forskelligt fra vores eget på alle aspekter (fx temperatur, mad, kultur). Var skuffet over jeg ikke lavede de point jeg var vant til derhjemme.

Hvad husker du specielt?
Det vilde var at Tanja Jensen og Vicki Samuelsen kom ned og overraskede mig. Det var jo vildt de havde taget den tur ned. Husker også hotellet som super godt. Så kan jeg huske Jakobs og min elektronik-jagt som endte med fejlkøb fra hans side. Husker vi spillede uafgjort mod Singapore hvilket var lidt skuffende.

Hvilke danske spillere gjorde indtryk?
Jeg kan faktisk ikke huske så meget af spillet og spillerne. Nok Lise Munk, ung og dygtig.

I vinder B-divisionen 7-4 over USA, hvordan husker du kampen
Kan ikke huske noget fra den kamp. Men tror sådan set at Lise Munk vandt kampen for os med alle de mål og assister. Husker også lettelse af at rykke op i A-gruppen (Lise Munk lavede 2+3 i kampen).

Karakter på en skal fra 1-10
Mad –
10 sindssyg lækker buffet og asiatisk mad er så godt
Indkvartering –
10 der var pool og super placering
Spilleforhold –
6 nogle kampe blev spillet i hal hvor vi måtte køles ned med klude i nakken.
Din indsats –
6 det var debut, men havde nok en forventning til mig selv at jeg ville producere flere mål. Spillede angriber dengang.

VM 2007 i Frederikshavn
I er oprykkere på hjemmebane, hvad var tankerne inden VM
Vi var på hjembanen og man vil som hold gerne ville præstere og vise at vi hørte til i denne gruppe. Der er jo mere fokus på holdet når man så står som arrangør. Dar en relativ stor udskiftning af spillere som deltog i 2005 og 2007.

Danmark fører 3-1 inden de sidste 20 min af kampen mod Letland i sidste gruppekamp, og med den stilling er Danmark i VM semifinalen. Hvordan husker du kampen, som tabes med 3-5.
Det var så drøn ærgerligt at gå hen og tabe med en føring på 3-1. Men vi havde igennem turneringen spillet meget på få spillere og man kunne godt se at energien ikke var til det og derved skete der desværre også nogle store fejl som kostede dyrt.

Hvilke danske spillere gjorde indtryk på dig?
Lise Munk igen og så synes jeg personligt at Vicki Samuelsen havde et rigtig godt VM.

Hvad husker du bedst fra VM?
Husker Norges kampen hvor vi var bagud 1-5 og jeg vi igen går ned på 2 kæder og jeg bliver skiftet ind blandt de 4 og vi går hen og vinder 8-5, sindssygt comeback. Så husker jeg at vi i placeringskampen går ned på 3 backer (Grønbeck, Munk og jeg) og jeg bliver kampens spiller. Taber desværre 1-3 men alle ofrede sig og kastede sig i skud og hvad man ellers kunne kaste sig i men husker det som en af de bedste kampe jeg har spillet. Bedste placering vi nogensinde har haft ved et VM. I bund og grund et rigtig godt arrangement.

Karakter på en skal fra 1-10
Mad –
10 Mmm det var jo det lækreste danske mad
Indkvartering –
10 Boede på nybygget Herman Bang
Spilleforhold –
8 lækker hal, men en af de mindre med tilskuerpladser i forhold til andre lande som bruge ishockey arenaer.
Din indsats –
8 men tror heller ikke jeg nogensinde vil kunne give mig selv 10 for perfekt. No suchs thing.

 2009 Sverige
Danmark ender sidst i puljen og I møder USA i nedrykningskampen, I vinder 3-2 efter 3-0 hvor du scorer, hvordan husker du kampen?
Jeg husker den som unødvendig tæt og måske med en del frustrationer over mange ting.

Hvordan var det at spille en nedrykningskamp?
Det var nervepirrende og måske endda lidt pinligt, for vi havde virkelig underpræsteret 2009.

Hvilken danske spillere gjorde indtryk på dig?
Ikke rigtig nogen tror jeg. Alle kæmpede og gjorde hvad de kunne men der var bare ikke noget der fungerede særlig godt og forudsætningerne var dårlig ligesom optakten havde været. Puljen var svær med både Schweiz, Finland og polen og så Rusland skulle det vise sig.

Hvad husker du fra VM?
Jeg synes det var et mærkeligt VM. En landstræner der stopper et par måneder inden VM, så der var ret meget kaos. I nedrykningskampen blev vores hovedtræner meget syg så vi måtte finde en stand-in i sidste øjeblik. Vi blev boede på et-mandsværelser og maden var desværre ikke særlig eliteidræts værdig. Husker også Rusland som ingen rigtig kendte til og de kom i meget lys lyserød kæmpe t-shirts som spillertrøje og man tænkte lidt ”hvad f…. er det” og så kørte de os fuldstændig ned. Tror kampen mod Finland var den kamp hvor vi præsterede godt og en kamp man kunne være stolt over, vi lukkede fuldstændig af for dem og de kunne ikke rigtig komme til skud.

Karakter på en skal fra 1-10
Mad –
2 der var en aften hvor vi bare fik en kæmpe pølse på en tallerken! Ej men helt ærlig. Vi levede af knækbrød og salat.
Indkvartering –
2 Alle boede i små 1 pers. værelser
Spilleforhold –
6 Hovedarenaen var god men hal 2 var bare lille.
Din indsats –
6-7 kæmpede man det fungerede bare ikke så godt…for nogen.

2011 Schweiz
Nyt VM system, og I møder Sverige i gruppen der senere vinder VM. I taber 1-15, hvordan var det at spille mod dem?
Det var første gang vi mødte Sverige og målet bliver jo noget lidt andet end at gå efter en sejr, så her var målet at holde målscoren nede og 1-15 var faktisk et rigtig godt resultat. En kamp hvor alle ofrede sig og lukkede af.

I møder Tjekkiet i VM kvartfinalen og taber 1-5, efter 1-0 føring (1-1 efter første periode og det bliver 1-2 efter 37min). Hvordan husker du kampen
Jeg husker det som en kamp hvor vi faktisk var rigtig godt med i kampen og førte 1-0 et godt stykke ind i 1. periode. Vi kørte på fulde 3 kæder og kunne da godt have tænkt mig at vi havde forsøgt at gå ned på 2 men det gjorde vi ikke. Følte vi sådan set godt kunne have lavet en overraskelse hvis man havde satset alt.

Hvilken dansk spiller gjorde indtryk på dig?
Carina Kaarsberg kan jeg huske piskede rundt i målet og reddede MANGE skud.

Hvad husker du fra VM?
Jeg husker et godt arrangement og at Line Lauridsen og Sofia Bundgaard boede i en brudesuite med jacuzzi som blev afprøvet. Jeg huske to rigtig gode kampe mod dygtige hold som vandt hhv guld og bronze.

Karakter på en skal fra 1-10
Mad –
6 husker det ikke særlig godt
Indkvartering –
5 Fik et værelse med en bruseniche ved siden af sengen, vi fik dog et andet værelse. Boede meget spredt på hotellet.
Spilleforhold –
8 Fin hal og mange tilskuer.
Din indsats –
7 kæmpede godt men husker ikke så meget andet en at spille godt mod Sverige.

2013 Tjekkiet
I bliver nummer to i puljen efter Tyskland og møder Polen i play off om en plads i kvartfinalen. I taber 4-7, hvordan husker du kampen
Husker en kamp som jeg virkelig gerne ville vinde og følte faktisk vi var rigtig godt med men Polen var lige et nøk bedre end os. Jeg huske begge mål ret godt faktisk, særligt det sidste var godt en semi solo tur. Man fik lige tag på dem troede vi, men så scorede de lige 2 mål lige efter hinanden og det blev lidt op ad bakke.

I slutter som nummer tolv ved at vinde over Australien. Men I møder også Japan og Canada under VM, hvordan er det at møde ikke europæiske hold.
Tror næsten vi har mødt Japan til hvert VM siden 2011. De spiller helt sikkert anderledes, deres spil er mere baseret og at løbe meget og stresse modstanderen men synes ikke det er så organiseret og teknisk ikke så gode. Canada har jeg mødt en gang og minder lidt om USA, de er fysiske og spiller meget direkte, ret meget ligesom nordamerikansk ishockey. Forskellen fra USA er nok bare at USA bestod af en masse europæiske amerikanere, så USA er bare tanden bedre.

Hvad husker du fra VM?
Husker Dino (Cecilia Di Nardo)blive nr. 1 top målscore (nr. 3 i total point). Jeg selv blev nr. 2 målscore på vores hold (7+2) og fik best player x 2. Vi havde et rigtig godt hold med men endte placeringsmæssigt ret dårligt. Tabte til Tyskland i en kamp hvor de slet ikke rørte bolden i 3. periode og alligevel formåede vi ikke at vinde, øv, deres målmand som også er med nu, stod rigtig godt.

Karakter på en skal fra 1-10
Mad
Husker intet formentlig ikke så godt eftersom det var i Tjekkiet (måske lidt fordomsfuldt)
Indkvartering –
5 og 10 vi skulle skifte hold halvvejs da fik skulle spille i en ny by. Det første hold var rigtig dårlig men til gengæld var næste hotel super godt.
Spilleforhold
– 7 husker det ikke så godt men ved vi spillede i hvert fald en kamp i en ishockey hal.
Din indsats –
8-9 pointmæssigt og deltagelse i spillet gik det meget godt det år

2015 Finland
En pulje med Australien, Singapore og Japan, igen, hvordan er det at møde 3 ikke europæiske lande igen.
Ja man kan da undre sig lidt over man møder de samme igen og igen. Kampene var resultatmæssigt tæt men var ikke i tvivl om at vi ville vinde.

I play off om at komme i kvarten møder i Tyskland hvor I taber en dramatisk kamp der afgøres på straffe og med et rødt kort til træneren. Hvordan var følelsen efter den kamp?
Det var jo klart en drømmemodstander at få i kampen om kvartfinalen. Synes vi havde meget af spillet men Tyskland havde Reck virkelig stod super godt både i ’13 og ’15. Det var en lang straffe konkurrence og hun var meget svær at få lavet en åbning på. Det er nok en af de kampe der har gjort mest ondt i og med at vi ofte har vundet over Tyskland i træningskampe og når det gælder så formår de at hive den hjem.

Hvad husker du fra dette VM
Jeg synes det er et af det sjoveste VM’er især fordi jeg spillede angriber med Caroline Christoffersen og Di Nardo og vi lavede mange mål. Samtidig formåede jeg at spille både angriber, center og back dette VM og det er sjovt at spille lidt forskelligt. Og selvfølgelig husker jeg at Dino blev topscorer…. Det var vildt.

Karakter på en skal fra 1-10
Mad –
7 Maden var okay men vi skulle spise på en restaurant nede af gaden hver gang.
Indkvartering – 5 boede på mikro værelser 3 mand og intet opholdsted kun den gang vi boede på. Meget mærkeligt hotel.
Spilleforhold – Tror de var gangske udmærket, men kan ikke helt huske det
Din indsats –
8-9 vi fik skabt en masse og synes nok det gik godt forbi jeg synes det var sjovt ifht at spille alle positionerne, men det skal man jo kunne.

2017 Slovakiet
Igen en gruppe med tre ikke europæiske hvordan er det igen igen at møde, koster det egentlig tempo?
I 2017 er vi egentlig ret overlegen i vores pulje og vinder stort. Jeg synes det er fint at have en enkelt let kamp til at komme i gang med men i det her tilfælde nok lige 3 kampe for meget. Det ideelle ville være at slutte med en tæt og tempofyldt kamp som sidste kamp så man er der hvor man skal være i kampen om kvartfinalen. Nu må vi se om det gør en forskel i år da vi har tætte kampe som de to sidste i puljespillet.

Letland i den afgørende kamp om at komme i kvarten, et 1-4 nederlag, øv eller?
Huske ikke kampen så godt men tror vi på dagen møder et mere velforberedt og tændt hold end vi er. Synes godt vi kan spille op mod dem men vi skal også yde max hvis vi skal hive sejren hjem, og det gjorde vi ikke den kamp.

I slutter som nummer 9 med at slå Tyskland med 4-3 i den sidste kamp om 9.pladsen, var det en vigtig kamp efter nederlaget for 2 år siden?
Ja helt sikkert, man vil jo altid gerne præstere bedre end det forgående år. Det er altid super fedt at vinde over Tyskland, vi har mødt dem mange gange til VM hvor de lige har haft marginalerne på deres side og så har vi mødt dem i træningskamp hvor vi oftest har vundet. Så super vigtig endelig at vinde når det gjaldt.

Hvad husker du fra dette VM
Vi var meget overlegene i puljespillet og tabte kun en kamp det år. Rykker en plads frem til 9. pladsen. Var alligevel skuffet, men nok fordi jeg så gerne vil i den kvartfinale igen, så synes vi lidt har spild vores chance en nogle gange hvor vi burde have trådt mere i karakter.

Karakter på en skal fra 1-10
Mad
– 8-9 mener det var ganske udmærket mad
Indkvartering –
10 lækre store værelser
Spilleforhold –
9-10 har helt sikkert også været rigtig gode
Din indsats – 6 spillede nogle gode kampe men også nogle knap så gode. Men ikke et VM som jeg vil huske at jeg gjorde noget exceptionelt.

Du var 22 år ved første VM, men hvordan startede du egentlig i floorballsporten (første klub)?

Jeg var ude at se en landsholdskamp mod Polen i Herlev Hallen hvor jeg husker at min første tanke var at det der, det kan jeg også. Men der gik lige lidt tid før jeg så tog til prøvetræning i Rødovre. Jeg kendte en der spillede der og der spillede også nogle piger jeg havde spillet mod i rullehockey, så Rødovre var det naturlige valg for mig. Ishockey var meget seriøst (spillede jo hver dag) og trængte til at prøve noget som ”bare” skulle være leg og hygge, men det blev jo også hurtig seriøst.

Spillede også ishockey i den bedst liga i USA (NCAA div 1, college league) i 3 år.

 Du kommer jo fra ishockeysporten, hvordan var det at spille floorball, en ’tøsesport’?

Der var klart en tilvænningsperiode, første kamp greb jeg en bold i luften og efterfølgende kampe lavede jeg en del ukorrekte løft af stav. Fysisk følte jeg mig overlegen for var jo vant til at alt foregik ved højere hastighed og hårdhed både skud, trackling og pasningsspillet.

Ishockey er klart mere kompleks og i floorball har man noget mere tid med bolden sammenlignet med ishockey.

Du har spillet landskampe for både ishockey og floorball, er der forskelle på de to landshold i organisering?

Ja først og fremmest betaler man INTET på ishockeylandsholdet, hvilket er sådan det burde være. VM foregår i forskellige divisioner som man har haft på floorball siden, dvs. A-VM, B-VM, det hedder så VM (top div), VM Div.1a, VM div 1b, VM div 2a, VM div 2b og div 3. Jeg kan rigtig godt lige den måde floorball holder VM hvor vi er 16 hold og arrangementet er stort, det er en fed følelse at være del er noget stort. Man kan godt mærke at jo længere nede i divisionerne man spiller i ishockey jo mindre godt bliver arrangementet. Man de to sportsgrene har hver deres kvaliteter, så holder i utrolig meget at begge. Synes dog at floorball landsholdet har noget unikt og det er sammenholdet og venlighed og respekt der er overfor hinanden.

I alle de VM du har deltaget, hvilken udvikling ser du sporten har taget på kvindesiden?

Jeg synes generelt pigerne bliver dygtigere ren teknisk. Alle på landsholdet mestrer alle skudtyper, og har et godt overblik. Det ser man også på de andre landshold. Der hvor holdene kan skille sig ud er på fysikken og kondien. Det er ret tydeligt at de hold der rykker er der hvor fysikken er højt prioriteret. Mange europæiske spillere tager til Sverige hvilket kommer til at have stor betydning på sigt for andre lande end Sverige. Det samme sker i ishockey lige nu, der er så mange udenlandske kvinde spillere i den svenske SDHL, så ligaen er blevet vanvittig god hvilket har gjort at USA og Canada er til at lege med nu (VM finalen var Finland og USA hvor Finland vandt i overtid). Floorballmæssig er vores liga i DK blevet ringere så tror desværre at hvis man virkelig vil rykke sig så skal man søge til Sverige, Schweiz, Tjekkiet.

Cirka 25% af alle medlemmer i forbundet er hunkøn, hvordan kan klubberne få flere medlemmer?
Tror man skal ud i skolerne og så skal man have fat i forældrene så pigerne kan starte tidligt. I skolerne tror jeg det er vigtig at man gør sporten til en større del af skemaet, men man skal nok fange dem før de synes det er ulækkert at svede 😉 Fx kunne man som klasselærer implementere i 0. eller 1. klasse at børn skal gå til en sport og hjælpe med at finde ud af hvad det skulle være (fx floorball).  Det er jo en sjov sport og publikumsvenlig og forældre kan deltage med deres børn. Copenhagen har lavet mange tiltag for at øge medlemstallet og har faktisk formået at inddrage alle aldersgrupper. CFC har fast i noget af det rigtige. 

 

Du og Jacob Buhrkall (holdets massør) har været med hele vejen, hvad har han betydet for dig og de danske VM trupper?
Et VM uden Jakob kan jeg slet ikke forestille mig. Jeg tør slet ikke tænke på den dag han stopper, må guderne være med os J Jeg har brugt jakob meget, både for han super arbejde han gør for at få os i tiptop form men ligeså meget for den omsorg han viser når man har brug for det. Han er et helt unikt menneske og uerstattelig. Kæmpe betydning for mig også meget mere end han aner.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.