Mike Trolle på målmandscamp

Keeperen er 50% af et hold, men ofte er det lidt tilfældigt hvad der sker af decideret målmandstræning, omend Danmark har et ry for at have mange keepere af høj kvalitet.

Så måske det hænger sammen med keeperne har måtte stå for egen udvikling og på den måde blevet dygtige.

Tidligere på sommeren blev der afholdt træningslejr for keepere og kun keepere. Det er det lettiske landsholdskeeper Andis Blindis, som står for campen, men som også står bag Blindsave der står bag udvikling og salg af udstyr til keepere.

Danske Mike Trolle blev inviteret som træner på campen i Letland, og Trolle der har været Danmarks #1 de seneste par år er ikke hvem som helst.

Ved VM 2014 kom han på All Starholdet som bare anden dansker nogensinde, og han leverede VMs måske bedste redning, den kan du se her.
Fra samme VM er der lavet en video med flere af redningerne fra Mike Trolle, se den her.

Om selve campen fik jeg en snak med Trolle, og læs med herunder. Slutteligt giver han lidt anbefalinger til dig som træner, som du kan tage med.

En træningslejr kun for målmænd, hvorfor nu det?
Det er fordi at det ganske enkelt er nødvendigt. Campen var udsolgt igen i år, og der er en kæmpe efterspørgsel på at blive trænet som målmand, da det desværre ofte er en del af træningen der bliver ”glemt”.

Dette kan være fordi at det ikke bliver prioriteret, fordi at træneren ikke har kompetencerne til at agere målmandstræner, eller noget helt tredje.

Lige meget hvad grunden er, så var der målmænd fra mange forskellige lande, i alle aldre og på alle niveauer, som dukkede op til denne målmandscamp i Letland for at få nogle værktøjer, som de kunne tage med hjem til deres respektive klubber.

Det var stort set samtlige deltagere der følte sig overset i forhold til specifik målmandstræning, så jeg er ret sikker på at det er grunden til at en specifik målmandscamp med succes har set dagens lys for nogle år siden, og stadig bliver større år for år.

Nu var det ikke en helt almindelig lejr du var træner på?
Det at det foregik i Letland var jo bare en sjov oplevelse. Det er noget andet så snart man tager til et andet land, og mødes med så mange målmænd, og selvom der var mange med forskellige nationaliteter, så er det som om at vi som målmænd forstår hinanden.

Det hele foregik på engelsk, og udtryk som jeg tit bruger på dansk i forbindelse med ”målmandssprog” skulle lige tænkes igennem inden de blev sagt højt 🙂

Hvad gør at du var med på lejren som træner?
Andis Blind tog kontakt til mig, og synes det var interessant at få mig med da min stil ikke er som de andres. Dermed havde vi 4 målmænd, alle med forskellige stilarter.

 

Der var flere prominente målmænd med som trænere, kan du fortælle hvem og hvad de er kendt for?
Pascal Meier, Viktor Klinsten, Patrick Åman, Janis Salcevics, Andis Blind og jeg selv har enten været, eller er stadig målmænd med VM erfaring. Pascal Meier har været all-star og MVP til VM, Viktor Klinsten har vundet 5 eller 6 SM-guld og Patrick Åman har 2 VM-guld, så ret prominente navne.

Ud over det, var der Pontus Boman og Mattias Tiger som er decideret (og dedikeret) målmandstrænere i Sverige, Pontus er for Pixbo, og Tiger er for Karlstad. Jeg synes det var et fedt line-up, og deltagerne havde rig mulighed for at hive al den information til sig som de ville.

Hvem deltog på lejren (var det helt unge, U19 eller)?
Som tidligere nævnt, så var det målmænd i alle aldre. De første dage var for børn/unge, og de sidste dage var for voksne.

Når man har samlet nogle af verdens bedste keepere under samme tag, hvad går I så og snakker om?
Jamen vi snakkede om de samme ting som jeg plejer at snakke med andre floorballspillere om. Vi snakkede selvfølgelig om hvordan det er at være målmand, det var jo dejlig nemt at blive enige med dem 🙂

Ud over det, så snakkede vi om tidligere VM, den svenske liga og de problemer der har været, hvordan Patrick ser på det som reporter, om der var nogle spændende skift på vej og de sædvanlige omklædningssnakke og anekdoter.

Hvad imponerede dig mest under lejren?
Det var først og fremmest en kæmpe oplevelse! Det var så gennemført, deltagerne var ivrige og spændte, og det trænerteam der var sat sammen, var i min optik helt vildt!

Ud over det, så var det bare super fedt at der var 140 målmænd samlet i 5 dage, som udelukkende var der for at blive bedre.

Mange topkeepere er på mange måder autodidakte, men har I alligevel samme ’sprog’ når I skal agere som trænere?
Ja det er sandt at mange af os er autodidakte, men det er som om at vi alle har det samme sprog, og specielt når vi skal lære fra os. Vi har som sagt forskellige stilarter i målet, men vi var enige om hvordan vi ville træne deltagerne, og ligegyldig hvem af de andre målmand jeg var sammen med, så faldt det meget naturligt når vi skulle forklare, og deltagerne forstod også nemt ”målmandssproget”.

Hvad tog du selv med hjem til din egen træning som et fokuspunkt eller to?
Jeg tog nogle enkelte ændringer med i forhold til min positionering, og nogle fede øvelser, men ud over det, tog jeg faktisk rigtig meget motivation med hjem. Det at deltage i den camp fik sat et stort skub i mig, og jeg har tænkt mig at bruge den motivation til at være mere dedikeret end de sidste par år, så det bliver en super fed sæson!

Hvilke tre anbefalinger vil du give unge målmænd i Danmark?
Sørg for at få noget speciel træning kun for målmænd

-Når det er ”almindelig” træning, så brug ventetiden på nogle øvelser som for eksempel sideforflytninger

-Husk at træning er godt, men specielt unge spillere har en tendens til at overtræne. Pas på dig selv.

Hvilke tre anbefalinger vil du give de danske trænere om det at træne keepere?Husk at målmænd er vigtige! Alle ved hvor vigtigt det er at have en målmand der tager fra, så husk at prioriter dem!

-Mange trænere føler sig måske ikke klædt på til at træne målmænd, men giv det en chance, og prøv dig frem. Evt opfordre målmændende til at få nogle eksterne målmandstræninger så de kan tage nogle øvelser med hjem til klubben.

– Inddrag spillerne i den målmandstræning du laver, så det bliver en fælles træning i stedet for at målmændende kan klare sig selv nede i hjørnet.

Her på siden er der lavet flere indlæg med fokus, du kan finde dem her.

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.