En snak med U19 landstræneren

Anders Frisk er den ansvarlige i det nye U19 landstrænerteam for herrerne. Jeg fik en snak med ham om tankerne om opgaven.

Hvad gør du besluttede dig for at søge stillingen som U19 landstræner for Danmark?

​Jag såg det som en fantastisk möjlighet och utmaning att bli U19 landsträner i Danmark. Jag har haft många bra samtal med representanter för Dansk floorball och under processen har det mer och mer växt fram att jag vill vara en del av Dansk floorball och dess utveckling mot att bli en nation som andra länder internationellt har respekt för.

Hvad er dit indtryk af dansk floorball nationalt og internationalt?

​Mitt intryck av dansk floorball är väldigt positiv. Jag anser att dansk floorball skall vara bland de 5 bästa i världen. Danmark är på väg åt rätt håll både nationellt och internationellt. Jag tränar idag två danska drängar, Jonas Nordheim og Mikkel Christensen, i FC Helsingborg. De är väldigt bra tekniskt och har en även en väldigt bra fysik som kan mäta sig internationellt. Jag tror att det finns fler spelare med denna grund i Danmark och därför är jag helt säker på att Danmark kommer göra avtryck på floorballscenen framöver.

Som træner og leder, hvad vil du gerne sætte i spil med U19 landsholdet?

​U19 skall ha en identitet där fysik, fart, teknik och spelutveckling är viktiga ting. Som spelare i U19 förväntas du vara fysiskt förberedd, befinna dig på en tekniskt hög nivå samt att du alltid ska hålla laget före dig själv. Jag vill skapa en vinnarkultur där U19 skall vara en grund för A landsholdet inom några år.

Hvis du skulle sætte tre ord på dig selv om træner, hvad vil det så være?

​Ställer höga KRAV på mig själv och min omgivning, är en VINNARSKALLE, brinner för att UTVECKLA ungdomar som är beredda på att träna och ge allt för att bli en elitspelare.

Du har været involveret i SSL klubben FC Helsingborg, hvad har været dine opgaver/roller der?

​Jag har alltid varit tränare FC Helsingborg. Jag brinner för att utveckla ungdomar som är 15 år och äldre. De senaste åren har jag varit tränare för det lag/hold vi har i Juniorallsvenskan samt för det lag/hold vi har i division 2. Jag har idag ett gott samarbete med Niklas Pålsson som är tränare för vårt SSL.

Vi arbetar väldigt mycket med att utveckla ungdomar från ett tidigt stadium för att sedan bli elitspelare.

FC Helsingborg har en mycket bra process för att lyckas med talangutveckling och framtiden ser mycket bra ut.

Som ett exempel är Jonas Nordheim och Mikkel Christensen som anslöt till klubben under sommaren. Deras utveckling har varit riktigt bra. Det finns flera talanger som vill upp i vårt SSL lag/hold vilket är positivt. Talangutvecklingen är framtiden och vi arbetar med att finna spelare i södra Sverige men även exempelvis i Danmark.

Sverige, Finland, Tjekkiet og Schweiz er langt foran resten af floorballlandsholdene, hvad er det vigtigt at arbejde på, for at mindske afstanden til the big4?

Du nämner fyra riktigt starka nationer som just nu är långt fram i sin utveckling. Det jag vill att du ska tänka på är att Tjeckien och Schweiz startade den resan för några år sedan. De har på sikt byggt upp det som jag själv tillsammans med Dansk Floorball vill bygga upp.

Dansk Floorball behöver höja sin fysiska förmåga till internationellt nivå. Det taktiska och tekniska behöver också höjas.

Jag är inte förvånad över att Tjeckien och Schweiz är topp fyra idag. Jag har följt deras utveckling under 5-6 år och det har varit tydligt hur de har byggt upp hela sin organisation med ledare och spelare. För att lyckas med detta måste klubbarna runt om i Danmark vara med resan. Det räcker inte att landsholdet genomför detta utan alla måste vara med från början.

Hvilke råd har du til de spillere der drømmer om at komme med på U19 landsholdet?

​De skall vara beredda på att resan är krävande med samtidigt väldigt utvecklande och rolig. De spelare som vill nå U19 bör ha en väldigt bra fysisk grund, kunna hantera teknik med fart men inte minst vara en lagspelare. Det är väldigt viktigt att alla spelare ser framgång med laget och inte enbart för sig själv.

Hvornår bliver næste samling hvor du samler holdet?

Vi kommer att börja resan med U19 den 19-20 oktober. Vi startar i Kolding för att sedan avsluta i Rungsted.

I er to i teamet, hvis du skal sætte ord på hvad Jeres roller er på U19 landsholdet?​

Vi är två väldigt målinriktade och fokuserade personer som brinner för talangutveckling. Jag har huvudansvaret för laget/holdet och tar de flesta besluten.

Filip Memgård har en stark vinnarkultur i sig. Han är väldigt duktig på att utveckla, analysera och scouta spelare och motståndare.

Utöver detta är vi två personer som aldrig lämnar någonting åt slumpen. Vi är alltid väl förberedda och förväntar oss att spelarna är det också. 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.