Et modigt og spændende valg at tage

I sidste weekend var fire danske U15 hold draget til Sverige for at møde Skåne og Halland.

Der var en enkelt spiller der sprang i øjnene, idet hun spillede for Malmø!

Javel, mon det kunne være den første danske spiller, som er opvokset i Malmø med danske forældre der er flyttet dertil?

Nej, der gemte sig en langt mere interessant historie og en fortælling om en spiller der har turde taget et særdeles modigt og modent valg.

Hun har været på en del træningslejre herhjemme under Aspero og fra en af trænerne der fik jeg et særdeles positivt skudsmål, og da jeg tog fat i chefen for 1.holdet i Malmø, som spiller i den bedste svenske række med bla Cecilia Di Nardo, ja så havde han også kun ros til den danske spiller. Hun var blevet bemærket!

Ida Daugaard Hjorth hedder hun, og jeg fik en lille snak med hende om hendes valg og det at være i Sverige!

Sverige er sportens arnested, de er bare på et helt andet niveau end herhjemme, selvom Danmark gør det rigtig godt. Så er ressourcerne større og der er langt flere trænere, spillere og ledere.

Andre danske spillere har før skiftet til en svensk klub, men det at skifte som Ida her har gjort, det kan jeg ikke mindes.

Så et er at håbe alt det bedste for hendes sportslige og personlige udvikling, men ligeså at der er flere danske ungdomsspillere der tænker, hej det skal jeg også.

Hvor startede du med at spille floorball?
Jeg startede i Karup Comets, da jeg var 7 år gammel.

Hvorfor startede du med at spille floorball?
Det var helt tilfældigt. Jeg fik en reklame i postkassen, og så valgte min bedste veninde og jeg at tage til prøvetræning.

Kan du huske din første træning?

Ja, jeg kan tydeligt huske den. Da unge Mathias Halskov kom ind i hallen, bestemte jeg mig straks for, at jeg ikke ville spille floorball. Jeg turde ikke spille med sådan nogle ‘store, farlige drenge’. Det viste sig dog, at han heldigvis bare var hjælpetræner og slet ikke var så farlig:)

Han har været min træner i gennem alle otte sæsoner i Karup Comets, så ham og de andre trænere har haft stor indflydelse på min udvikling og passion for floorball.

Hvad gør en 15 årig jysk pige vælger at tage til gymnasiet i Malmø på deres floorballlinje?
Jeg er ekstremt perfektionistisk, og derfor vil jeg gerne være en af de allerbedste til at spille floorball. I Midtjylland havde jeg svært ved at se, hvordan jeg skulle få gymnasium, arbejde og floorball på højt niveau til at hænge sammen.

Hvis jeg skulle spille på et dameligahold, skulle der bruges mange timer på transport hver uge. Derfor var jeg nødt til at finde et alternativ.

Lige siden et foredrag af Mikael Jeppsson til Talentcuppen i 2016, havde jeg haft en fjern drøm om at gå på Malmö Idrottsgymnasium.

Det virkede fuldstændig uopnåeligt, men i løbet af sommeren 2017 begyndte jeg at tage mig selv og min drøm alvorligt. Jeg skrev diverse mails til gymnasiet, Øresundsdirektet, boligforeninger osv., for jeg ville selv finde ud af, om det var muligt at gøre min drøm til en realitet.

Det var mit eget lille projekt, så jeg fortalte hverken venner eller familie om det, inden jeg havde fået svar på alle mine mails.

Hvad har været det fedeste ved at være skiftet?
Det fedeste er, at jeg selv kan mærke min udvikling fra måned til måned. Jeg får et stort forspring, fordi min spillestil allerede nu begynder at blive mere international. Det kan være en styrke, når jeg engang skal spille i SSL og for det danske damelandshold.

De færreste jyder kan svensk, så hvordan er det gået?
I løbet af 9. klasse brugte jeg meget tid på at se svenske film, høre svensk musik og bruge en app til at lære nogle svenske gloser. Jeg har først lært størstedelen af mit svenske ordforråd efter jeg er flyttet hertil. På gymnasiet foregår alt undervisning også på svensk, men det er gået overraskende godt.

Hvad var din største bekymring rent spillemæssigt ved at skifte til Sverige?
At jeg ikke kunne følge med teknisk. Svenskerne er langt foran teknisk, og det kan tydeligt mærkes. Derfor har jeg valgt at have ugentlige ekstratræninger på gymnasiet, hvor jeg pt. fokuserer på min skudteknik.

Hvad syntes du selv er den største forskel på dansk og svensk floorball?
Tempoet og antallet af fejl! Hvis man laver en fejl, bliver man straffet af modstanderne med det samme. Svenskerne tænker utrolig hurtigt på banen, så de ser fejlen allerede inden man laver den.

Hvad har gjort mest indtryk på dig ved Sverige som menneske?
At jeg ikke har mødt en eneste person, der ikke har været imødekommende og hjælpsom. Alle er parate til at hjælpe, hvis man har brug for det, og jeg har på kort tid fået et stort netværk af folk fra hele Skåne.

Har der været noget negativt ved at have taget skiftet?
Jeg har ofret en masse ting. Jeg er langt væk fra familie, venner og hele den trygge hverdag. I modsætning til de fleste unge går jeg hverken til fester/fredagscafeer. Derimod bruger jeg mine weekender på lektier, kampe, indkøb, madlavning, tøjvask osv. Men der er ingen tvivl om, at skiftet er det hele værd!

Hvad sagde dine forældre til at du ville til Malmø?
I starten var de skeptiske, fordi de ikke var parate til at sende deres lille datter helt alene til et andet land. Men de var også imponerede og stolte af, at jeg selv havde undersøgt så meget på forhånd. De kunne mærke, at jeg virkelig brændte for det, så de valgte at give mig lov til at tage til optagelsesdagene på gymnasiet.

Har du lært hvor vigtig fika er i Sverige?
Ja, det var det første, jeg blev præsenteret for, da jeg flyttede til Malmø. Svenskerne er stolte af fika, og jeg er personligt kæmpe fan af det!:)

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.