Da Danmark spillede om VM bronze mod Finland. Et kig på en af Danmarks puljemodstandere

Scenen er VM 1998, det er det andet VM i floorball der skal afvikles, og Danmark er med. Giganterne er Sverige og Finland. De to lande mødtes i den første VM finale i 1996, og en finale mellem de to nationer, var hvad alle ventede på.

Danmark var i den indledende pulje med Finland, Norge og Rusland. Efter 2-2 mod Norge i den første kamp, så ville Danmark ryge i en VM semifinale, med en bedre målscorer end Norge, da begge slog Rusland. Så det handlede om at sikrer sig et så smalt nederlag mod Finland som muligt.

Danmark spillede defensivt og efter planen havde Finland bolden mest og de kom planmæssigt foran 2-0 hvad var stillingen midtvejs i kampen.

Så tog Henrik Jensen fat med to mål på 3 min, det ene i undertal og så stod den 2-2. I tredje periode trak Finland fra og vandt 4-2 som planmæssigt, og dermed var begge hold i VM semifinalen.

Her skete sensationen, Schweiz slog Finland ud efter straffe! Danmark tabte som forventet 2-11 til Sverige i den anden VM semi.

Så hed VM bronzekampen pludselig Finland-Danmark, den kamp fik jeg en snak med Anders Jensen om, han var en af de bærende kræfter på det danske landshold dengang. 5 VM deltog han i, samt et enkelt EM.

Anders, ingen havde jo regnet med I skulle møde Finland i en VM bronzekamp, var I skuffet over det ikke blev Schweiz?
Både ja och nej!
Vi hade haft en större chans att vinna ett VM brons om vi fått möta Schweiz, nu när vi fick Finland så såg vi ändå att vi hade en chans eftersom Finland hade kniven på strupen och hade blivit utskrattade och förlöjligade i sitt hemland om de hade förlorat.

Hvordan var stemningen på holdet inden kampen, I havde nok tabt 2-4, men var kommet på 2-2?
Stämningen i laget var 200% på topp, vi visste att vi hade allt att vinna och inget att förlora. Så alla spelare i laget gick runt och peppade varandra hela tiden. Vi sade oxå hela tiden att Danmark ”den fula ankungen” vi skall inte skämmas för att vinna matchen och att vi skall kämpa till sista blodsdroppen!

Hvordan fornemmer du Finlands tilgang til kampen da I starter. Et VM uden medalje ville for dem være en katastrofe, kunne I mærke det?
Det var mycket nervösa,
precis som Sverige var i sista perioden då de ”bara” vann 3-2 mot Danmark!
Som jag skrev innan så var deras heder på spel.

I holder 0-0 efter første periode, hvordan husker du den periode?
Att de var mycket nervösa för att göra misstag, eftersom de visste att Danmark var det bästa laget på kontringar under VM.
Det märktes oxå på deras passningsspel som var mycket långsammare än vanligt.

Finland havde nogle store kanoner med, Hannes Öhman, Mika Kohonen og Janne Tähka (ham der opfandt zorro), hvordan var det at spille VM semifinale mod dem?
Det är alltid roligt att möta världsspelare, spelare som Öhman och Kohonen.
Jag och Tähkä var inga goda vänner, så han fick några ”open ice hits” när vi möttes i gruppen och i bronsmatchen, han blev till och med så sur att han inte ville tacka efter matchen i gruppspelet.
Det har alltid varit en av mina specialiteter att vara ”under the skin” på många stjärnspelare!

Finland kommer på 1-0 ved netop Hannes Öhman, men havde i chancer inden da?
Vi hade ett par chanser, men deras målvakt var mycket duktig.

I er bagud 0-1 inden de sidste 20 min af kampen, hvordan var stemningen inden i går ud til sidste periode?
Stämningen var på topp, vi visste att kommer den rätta chansen så har vi 1-1!

Efter 46.35 scorer Mika Kohonen til 2-0 i et dansk powerplay, det var muligheden for at komme på 1-1 vel, hvordan reagerede holdet?
Vi var ”pissed off” för ett par sekunder, men vår eminenta tränarduo Karlsson/Pedersen var direkt på oss och sade att vi har fortfarande chansen om vi bara jobbar lika hårt i defensiven, så kommer chansen vi behöver.

Så kommer den danske scoring til 2-1, hvordan husker du den?
Chansen kom och vi körde på en kontring som blev farlig och tvingade Finland att stoppa vår spelare så att domaren var tvungen att döma straff till Danmark!
Jag var förste straffläggare i landslaget och det var min uppgift att ta hand om den!
Jag såg att de hade bytt målvakt inför bronsmatchen och att innan straffen såg jag att deras andre målvakt berättade hur jag lägger min straff, för jag hade gjort mål på honom i gruppspelet.
Domaren blåste igång straffen, jag gick fram sakta som vanligt och 1 meter framför målvakten gör jag en kroppsfint och går höger istället för vänster som jag alltid gjort och där gjorde jag 2-1 till Danmark!

I scorer og den står 2-1 til Finland, hvordan reagerer I og hvad med Finland, kan I mærke nervøsitet hos dem?
Vi blir helt pumped up och vi känner oss inte trötta längre, Finlands spelare och tränare står och diskuterar och viftar med armarna!


Har I muligheden til 2-2?
Nej, det har vi inte, för 2 min senare får vi en utvisning och Finland gör mål i PP efter cirka 40-45 sek.

To gange får Danmark en udvisning med 10 min tilbage af kampen, det er Finland kyniske og lukker kampen med mål i begge powerplay til 4-1. Var det Danmark der var trætte til slut, eller hvordan ser ud de to udvisninger?

Lite trötta var vi nog alla, det tar väldigt hårt på krafterna att spela det spelsätt vi har.
Den andra utvisningen gör Finland mål efter 2 sekunder och efter det så insåg nog vi alla att nu var det över.
Men hela tiden efter 4-1 målet, så låg vi ändå på och försökte få tag o bollen, men det är svårt mot sådana tekniska spelare som finnarna är.

Efter kampen, hvordan var følelsen, I var tæt på i en kamp med knap 2.000 tilskuere?

Efter matchen så var vi alla extremt trötta, men väldigt stolta över vad vi har åstadkommit! Alla var vi hjältar och alla danska supportrar som kommit ner för att heja på oss var fantastiska, som gav oss mer energi när vi var trötta!

Ordet er frit?
Det var nog mitt bästa mästerskap i karriären och var bara en röst i från att komma med i All Star Team fick jag reda på av ett par svenska innebandy journalister, men utan alla mina fantastiska lagkamrater, tränare och materialkillarna hade jag nog inte varit så nära, så ett stort tack till alla dem!

Noget jeg har glemt?
Tror jag har fått med allt!

floorball anders jensen
Anders Jensen med svenske Henrik Quist, som han faktisk trænede og som senere blev en af de bedste backer i verden

Advertisements

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.