Danmarks bedste dommerpar

De har lige været afsted til 6 nationers i Slovakiet Steffen Leholk og Tobias Jørgensen og i den anledning fik jeg mig en snak med dem om det at være dommer.

1. I har efterhånden været udtaget en del gange til internationale arrangementer, hvilke rutiner giver det i forhold til forberedelse?
Vi har efterhånden opbygget en rigtig god rutine i forhold at restituere mellem kampene. Især i turneringer hvor man har 3-5 kampe på samme antal dage, er det vigtigt at få restitueret for at kunne levere stabilt højt niveau i alle kampe.

I starten forsøgte vi at komme ud og se lidt af de lokale omgivelser, men i takt med at erfaringen er steget, har vi oparbejdet et mønster, hvor vi opholder os langt mere på hotelværelset og slapper af – helst ved at streame andre kampe fra turneringen.
Vi går også en daglig tur for at løsne lidt op i benene.


I forhold til optakten så har vi helt faste ritualer og rutiner inden kamp. Ved internationale kampe ankommer dommerne ofte 1.5 time før kampstart, hvor vi i Danmark kommer 1 time før. Dette fordi der ofte er et tjek af spillepladsen, forskellige personer der skal tales og aftales med, og så er der altid indløb og nationalmelodier som tager 10-15 min. Op til kampstart.

2. Hvis I skal pege på nogle forskellige på at dømme i den danske liga og så internationalt?
Først og fremmest er tempoet som oftest en del højere end i den danske liga – alt efter hvilke hold der mødes. Ved 6 nations cup i Slovakiet, var tempoet og de tekniske færdigheder meget høje og det er en fed udfordring at komme ud til. Derudover er der langt mere arbejdsro for dommerne ude internationalt. Der er en større grundlæggende tillid til dommernes arbejde, og så oplever man ofte mere taktisk prægede kampe, hvor manglende disciplin fra spillerne koster spilletid. Omvendt så kender spillere og dommere i den danske liga hinanden mere indgående, hvorfor der også kan arbejdes relationelt på et andet plan.

3. Ved 6 nationers var der en del straffeslag og med den nye regel, hvilke snakke havde i med de andre dommere om dette?
Det var generelt ikke noget vi snakkede med de andre dommere om. Der har hvert par sine egne rutiner.

4. I fik finalen i Slovakiet, det må være meget tilfredsstillende eller?
Når vi er ude internationalt byder vores ambition, at vi ALTID vil have de bedste kampe, også finalerne.

Når vi er ude, er det ikke for at være det tynde øl. Vi går benhårdt efter at blive bedre og bevise at vi skal med til turneringer og have svære kampe. Så set i lyset af det, så var det tilfredsstillende at vi fik finalen, og holdt højt niveau i alle tre kampe vi fik tildelt, men vi har også større ambitioner endnu 😉

5. Hvordan arbejder dommerne sammen når I er ude internationalt?
Den bedste beskrivelse for dommerne internationalt må være Konkullegaer – altså både konkurrenter men også kollegaer ! Man vil altid have de bedste kampe og kigger meget på, og sammenligner sig med de andre dommere. Da vi var nye i gamet kiggede vi meget på vores kolleger og forsøgte at implementere forskellige stilarter og kompetencer fra forskellige par – nogle mere end andre og siden blander man det sammen med egen personlighed, hvilket så gør en til den dommer man er. Det er en løbende proces – og man kan altid blive bedre.
Vi sparer derfor også en del med udvalgte kolleger når man er afsted internationalt. Det kan være som helhed, men også i enkelte situationer. Ved større turneringer går man ofte ud og spiser en fællesmiddag til sidst og ellers vælger man selv hvor social man ønsker at være. Det er et meget konkurrencepræget felt at være i, men det er på en meget positiv måde !

6. Herhjemme i Danmark, hvor ser i styrkerne hos dommere der er på liganiveau?
Typisk er dommere der dømmer på liganiveau og første division mere kampledere end dommere, hvilket de øvre uddannelsestrin skoler en til. Jo højere niveau man dømmer i den nationale turnering, desto bedre bliver man til at læse spillet, kommunikere og lede kampene i spillets ånd (f.eks. mere flow i spillet, fokus på destruktivt spil eller taktiske frislag). En ting er sikkert; Der er meget mere dommerteknisk arbejde, der arbejdes med, end sportens andre udøvere går og tror 😊 .

7. Når I får feedback internationalt, kan i så løfte sløret for hvilke elementer I skal arbejde med?
Generelt er vi langt nede i detaljeniveau når vi får feedback fra de internationale observatører. Meget af feedbacken går på en fælles refleksion på om man kunne optimere ting i enkelte situationer. Eksempelvis om man kunne have været en anelse bedre placeret, eller om man kunne bruge en anden form for kommunikation i situationen. Som sagt så er det på mere dommerteknisk detaljeniveau end man lige regner med.

8. Er der nogle lidt skæve historier at fortælle om turen til Slovakiet?
Vi var lidt overraskede over hvor død en by med 200.000 indbyggere kunne være. Man så stort set kun folk gå til og fra kirke. Derudover så taler og forstår indbyggerne særdeles lidt engelsk, hvilket til tider gør det vanskeligt at bestille mad.
Vi blev også noget overraskede over dommeromklædningen denne gang, i og med det var et lille rum med et skrivebord og fire gamle lænestole. Der var hverken bad eller toilet. Så det var valget mellem stort fællesbad med holdene eller at gå tilbage til hotellet.

9. De dommere der dømte de danske kampe hvilke ord havde de om det danske U19 hold?
Lad os bare sige at de ikke just var positivt forudindtagede. Det blev sammenlignet med da DBU sendte ”vikarlandsholdet” til Slovakiet og den generelle holdning var at det var en joke. Men efter kampene, høstede de danske drenge også anerkendelse i dommergruppen for deres meget flotte resultater.

10. Ordet er frit:
Vi håber at dette giver større forståelse for hvad det kræver at dømme på internationalt niveau og hvilken konkurrence der er indbyrdes.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.