Tak til Tony Taijala del1

3 sæsoner blev det til for svenske Taijala som træner for Copenhagen.

Samtidig er det også en tak til Tony Taijala for altid at tage sig tid til at sludre floorball i løbet af året, og samtidig en tak de øvrige trænere, til at tage sig tid.

Det blev til en snak om tiden i Danmark med ham og herunder følger første del.

1) 3 år i dansk floorball er slut, hvilke ord vil du sætte på din tid Copenhagen og Dansk floorball

Det har varit spännande, jag är fortfarande tidigt ute i min tränarkarriär, så givetvis har det gett mig otroligt mycket att Copenhagen FC gav mig denna chans att arbeta lite intensivare med seniorerna.

2) Inden du tiltrådte, hvad var dit indtryk af dansk floorball, hvad kendte du egentlig af spillere og spillet

Jag började verkligen på noll, hade enbart koll på vilka svenska spelare som varit över och spelat under perioder i danska ligan. Sen gjorde man antagandet att dansk floorball var x antal år efter och mindre med tanke på antal utövare inom sporten låg/ligger på ca 1/10-del av Svensk innebandy.

3) Hvad gjorde du valgte at takke ja til opgaven?

Jag var över på en camp och höll i träningen för kidsen, De människorna som var närvarande och tog om hand om mig då var väldigt familjära och välkomnade. När det 1-2 månader senare undrade om jag visste någon som var intresserad av tränaruppdrag hos dom så väcktes tankar hos mig om att det kanske hade varit intressant personligen. Så jag utryckte mitt eget intresse och efter 1-2 möte med bestyrelsen hade vi kommit överens om en 2 års plan, som till slut blev 3

4) Efter den første måned med holdet Hvad var dine tanker

Att mycket skiljer kulturen i länderna mellan trots endast en bro och 20 min resande mellan länderna..haha
Mina tankar formades av att man givetvis får ta seden ditt man kommer men även stå upp för det jag tycker är viktigt (viktigast) och motivera det på ett sätt så att alla är med på upplägget/resan.

5) Den store forskel på dansk og svensk floorball på seniorniveau, hvor ser du den henne

En komplex fråga. Givetvis finns där en stor skillnad i de fysiska förutsättningarna hos spelarna. Dessutom är där en större bredd av ungdomsspelare i Sverige vilket givetvis ger en bredare bas för fler talanger i seniorverksamheten över i Sverige.

6) De bedste hold i ligaen herhjemme, hvor ville de klare sig i Sverige og bundholdene i ligaen ligeså hvor ville de indrangere sig i Sverige 

Vi har under mina 3 år matchat mot div 1 och div 2 Skåne. Däremellan ligger vi nivåmässigt. De allra bästa dagarna matchar man topplagen i div 1 men överlag hade man nog inte överlevt den serien utan kanske varit ett topplag i div 2 Skåne sett över en hel säsong.

7) Det var reelt to hold du har haft, først et Copenhagen hold med en del rutinerede og erfarne spillere og da de stoppede var det et meget mere ungt hold. Hvordan har det været at arbejde med de to forskellige hold?

Som jag inledde med spännande! En stor eloge till de äldre spelarna, de tog otroligt mycket ansvar, jag försökte verkligen ta deras innebandykunnande med i vårt spel samtidigt som jag försökte påverka och ge dom lite nya verktyg. Det yngre laget vi haft denna säsong har ställt högre krav på oss ledare (Mig och Michael). Man har inte bara kunnat koppla på autopilot när vi jagat i underläge eller försökt hålla en ledning i en kamp. Det hade hela tiden jobbats med att hitta en tydlighet och trygghet i vad man skal göra i vilket läge av en kampen.

Du har indført at spillerne har pulsmåler på til træning og kamp, hvad har det betydet for træningen?

Till försäsongen var det ett hjälpmedel till att träna effektivt och kunna träna på egen hand.
Under säsong var det ett hjälpmedel att se vilken belastning spelarna låg på under träning kontra match.

Reflektion är att under de perioder vi hade toppkamper hade vi träningsveckor där våra spelare ej var redo att träna på 100%. Vi hade spelare som var uppe i högsta pulszon 30-35 min under de kamperna och följaktligen ej var återhämtade för än 3-4 dagar efter den kampen.

Man vill även träna på den nivå som man spelar i toppkamperna, därav uppnå liknade pulsvärde minst 1 gång under en träningsvecka (våra tisdagsträningar). Det är en utmaning när man ska försöka komma upp i samma intensitet och adrenalinnivå, Där nåde vi inte ända fram så ofta, så där finns en utvecklingspotential för den nya tränaren och även för mig i mitt ledarskap framöver.

9) I vinder pokalfinalen efter en tæt og dramatisk kamp, hvordan husker du selv den kamp

Vi hade veckan innan förlorat med tvåsiffrigt mot Hot Shots och visste att vi behövde göra allt så nära perfekt för att slå detta lag med Glad/Juul spetsen. I sådana skede har man stor fördel av videoanalys och att ge spelarna en förberedelse i vad för situationer de kommer ställas inför i matchen som kommer. Sen är det givetvis så att våra rutinerade och fantastisk duktiga spelare var grymma i sådana matcher (tänker på semifinalen i pokalen och i våra slutspelsmatcher). De visste vilken anspänningsnivå man skulle ligga på etc.
Eftersom vi tappade 6-8 till 8-8 i spel 5m6 så var det helt galet skönt när målet i Sudden Death kom
blog floorball copenhagen

Advertisements

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.