Underskud på 500.000, en snak med Jens Albagaard fra bestyrelsen

Et underskud på 500.000 er alt andet end betryggende læsning og set fra min stol noget nær en katastrofe. Sporene skræmmer da forbundet efter afholdelse af VM i 2007 og søreme også året efter, endte med så voldsomme underskud, at forbundet måtte låne 1 million af DIF.

Her peger pilen jo selvklart på ledelsen af forbundet, og formanden den gang valgte klogelig at tage sit gode tøj, og så måtte andre rydde op.

Gælden blev bragt ud af verden med særdeles stram styring under formanden Simon Brodersen.

Så melder forbundet ud med et underskud på 500.000, hvilket ingen i bestyrelsen eller ude i klubberne kan være tilfredse med.

Et underskud kan nøgternt set skyldes fire ting,

  • At der ikke er kommet de indtægter ind man havde håbet på.
  • At der er brugt for mange penge
  • At styringen af regnskabet har været en katastrofe
  • At der faktisk er budgetteret med et underskud

Jeg har spurgt Jens Albagaard fra bestyrelsen om dette, idet han stod som kontaktperson på den nyhed der blev sendt ud.

Hvad er de tre store forklaringer på at forbundet er endt i den katastrofale situation?

Vi er stadig i gang med at færdiggøre det endelig årsregnskab for 2017. Vi havde det første møde med revisionen i sidste uge, og de er fortsat ved at revidere det. Derfor afventer vi deres arbejde inden vi foretager de endelige konklusioner på, hvorfor det er endt, som det er endt.

Men derfor kan vi godt allerede nu afsløre, at det bl.a. er vores kursusvirksomhed, der har haltet i 2017. I forhold til det budget, vi har regnet med, så har vi gjort det ca. 220.000 kr. dårligere end forventet. Det skyldes, at der ikke har været afholdt lige så mange kurser, med lige så mange deltagere, som vi havde regnet med.

Desuden har vi brugt flere midler på to af de store projekter, der både fylder rigtig meget og betyder rigtig meget i Floorball Danmark. Det drejer sig om vores deltagelse i den store danske idrætsvision Bevæg dig for livet, samt talentudviklingsprojektet der arbejder for at dygtiggøre vores ungdomsspillere.

Hvordan kan det overhovedet ske?

Da jeg blev valgt ind i Floorball Danmarks bestyrelse på årsmødet sidste år var det med den klare målsætning at styrke den økonomiske styring af forbundet. Derfor brugte jeg de første 2-3 måneder på at sætte mig grundigt ind i arbejdet med den daglige økonomiske drift. Sammen med sekretariatschefen udviklede vi en række redskaber og procedurer, der skulle bruges til at følge økonomien tættere. Vi indførte månedlige budgetopfølgninger, så vi kunne holde et tæt øje med den økonomiske udvikling. Samtidig udarbejdede vi en procedure for at få månedlige forecasts på årsresultatet for 2017. På den måde kunne vi i Økonomiudvalget og i bestyrelsen blive præsenteret ikke bare for et øjebliksbillede af økonomien, men også for at billede af, hvordan det forventelige resultat for hele året ville blive.

Desværre kunne disse forecasts ikke leve op til at give et tilstrækkeligt realistisk billede af det forventelige årsresultat. Som vi beskriver i nyheden på floorball.dk, så blev vi præsenteret for et forventeligt årsresultat på -115.000 kr. på årets sidste bestyrelsesmøde i 2017. At vi så nu ender ud med et underskud, der er ca. 400.000 kr. dårligere end dette, det har på ingen måde været forventeligt for os.

I flere indlæg på min blog har jeg skrevet om forbundet ikke har evnet at løfte opgaven med at få flere breddehold i gang i turneringen, her er der jo basis for indtjening via holdturneringen.
https://floorballnyt.blog/2016/06/17/jo-der-er-tilbagegang/https://floorballnyt.blog/2017/06/26/katastrofe-i-vest-2/

https://floorballnyt.blog/2017/04/28/fremgang-ja-men/

Faktisk har der de seneste 5 år været tilbagegang i antal hold i senior. Der er kommet flere spillere til, fra i 2011 3.567 udøvere over 18 år til i dag 4.461 udøvere over 18 år.

Hvad er tankerne om dette?

Hele formålet med Bevæg dig for livet er at skabe stor udbredelse af floorball i hele Danmark. Den helt store fokus i den indeværende 3-årige projektperiode er på MotionsFloorball. Denne type af floorball skal bredes ud i alle foreninger, både nuværende og kommende. Desuden er der masser af kompetente samarbejdspartnere, der spiller en vigtig rolle i dette arbejde.

Med mere MotionsFloorball i hele landet, så vil der også helt automatisk komme flere spillere til, der får blod på tanden og får lyst til at prøve kræfter med turneringsfloorball. Det er ikke en løsning på den korte bane, men på den lange bane betyder det – efter min klare overbevisning – at floorball får 2-3-4 gange flere turneringshold.

Floorball forbundet har to primære indtægtskilder

Tilskud fra DIF
Indtjening på holdturnering

Hvad er tankerne om at løfte indtjeningen?

Den helt store udfordring, når man skal øge sin indtjening er, at ingen indtjening er gratis. Det koster penge at tjene penge. Med det mener jeg, at hvis vi skal øge vores indtjening, så skal vi have noget, vi kan ”sælge”. Hvis ikke vi har det rette at sælge, så skal vi udvikle det. Og netop denne udvikling koster penge. Derfor skal vi i første omgang kigge på øgede indtjeningsmuligheder, der ikke koster os penge. Vi skal tjene flere penge på de ting, vi i forvejen har på hylderne. Her er MotionsFloorball igen et godt eksempel på, at vi har et uudnyttet guldæg, der kan give os uanede økonomiske muligheder. Vi skal bare have knækket koden til, hvordan vi omsætter det til øget indtjening.

Hvad bliver redningsplanen, for tror forbundet selv på vækst i der de kan tjene penge, nemlig i en holdturnering, når det faktisk er gået tilbage i antal hold over 5 år eller kommer der flere besparelser via ansatte der må gå ned i tid eller stoppe?

Der må på ingen måde herske tvivl om, at vi i Floorball Danmarks bestyrelse er oprigtigt kede af, at vi ikke kan levere et bedre årsresultat. Men vi vil samtidig gerne pointere, at vi på alle måder tager situationen så alvorligt, at vi konstant forsøger at forbedre den økonomiske situation. Et af tiltagene har været at skære ned på de samlede lønomkostninger i forbundet. Vi har bedt sekretariatschefen om at spare 200.000 kr. i 2018 på de samlede lønomkostninger. Han har efterfølgende valgt, at finde disse på stillingen som kommunikationskonsulent. Denne var en fuldtidsstilling og den ophører pr. 30. juni 2018.

Hvordan har bestyrelsen i Floorball Danmark tænkt sig at overleve det kommende årsmøde og genskabe tilliden til jeres arbejde?

Som nævnt før, så tager vi i Floorball Danmarks bestyrelse situationen yderst alvorligt. Vi er åbenlyst opmærksomme på, at endnu et underskud i denne størrelsesorden kan være bremsende for den ellers positive udvikling i dansk floorball. Derfor gør vi alt, hvad der står i vores magt, for at forbedre situationen både på kort og lang sigt.

Vi forsøger at være så åbne som overhovedet muligt om situationen. Det er derfor, at vi har valgt at offentliggøre det store underskud allerede inden årsregnskabet er færdiggjort. Vi ønsker åbenhed om økonomien, og vi ønsker at alle i dansk floorball får mulighed for at forholde sig til det.

Når vores årsregnskab for 2017 i løbet af de næste 2-3 er blevet helt færdiggjort, så kommer vi med en mere detaljeret redegørelse for, hvorfor det er endt, som det er endt. Vi kommer også til at fremlægge en økonomisk genopretningsplan på årsmødet med forskellige scenarier. Den kommer ud i god tid før mødet, så alle har mulighed for at forholde sig til den og komme med input til den.

Der bliver brug for, at vi i fællesskab kan få løst den økonomiske situation.

blog penge2

 

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.