Landsdækkende liga?

Ligaen

Landsdækkende eller ej?

I weekenden har et par af ligaklubberne været på banen, på baggrund af en mail udsendt fra Hvidovre.

Set fra min stol, så skal ligaen selvfølgelig være landsdækkende, spøgsmålet er bare om det skal være nu?

Eller rettere, ligaen er landsdækkende, men skal ligaen overgå til en anden model? Indtil den igen bliver landsdækkende?

Udfordringen er at klubberne ikke er stærke nok, eller rettere, at der er få klubber der er stærke nok, til at kunne levere varen på det niveau, som en liga kræves, og det er ikke fordi der i 1.division står klubber i kø, for at være med på liganiveau.

Som klub skal du regne med at det koster minimum 100.000 at være med på liganiveau, det er mange for de fleste klubber og når trupperne som det er i denne sæson er udfordret i nogle klubber, og det kniber med at stille med to kæder til kampe, så får ligaen ikke de kampe den fortjener. Det er i øvrigt et lavt beløb sammenlignet med andre holdidrætter, så det er beløb der kun vil stige.

Så what to do? Det er det gode spørgsmål som Hvidovre stiller.

Århus FK hare været på banen med tre gode konstruktive forslag, som hver har sine fordele og ulemper.

Der hvor klubberne skal lykkedes, er på flere områder, og når flertallet af klubber er udfordret på økonomien, så bliver ligaproduktet ikke det som det fortjener.

For toppen af dansk floorball, altså de bedste klubber, er det drønærgeligt, at skulle devaluere et ligaprodukt, men skal bredden i toppen blive bedre, så kræver det at klubberne i næste geled bliver løftet, og her handler det om klubberne på niveau 9-16 (20) i Danmark skal blive bedre.

Der skal være flere klubber, som har ambition om at være med i ligasammenhæng, og der skal være flere klubber, der kan se sig selv med i dette.

Faresignaler?
Hvis ligaen går væk fra landsdækkende, så vil det koste på internationalt niveau, jeg er ikke i tvivl om at de tætte kampe i ligasammenhæng, har medvirket til at have et landshold med større bredde og højere niveau og det er en væsentlig forklaring på den succes landstræner Jens Ørhøj havde til VM 2016!

Færre tætte kampe vil have betydning.

Udvikling
For mange af de 16-20 bedste klubber i Danmark halter VOLDSOMT på talentudviklingen. Det er blevet bedre. Men langt flere klubber skal blive væsentlig bedre på deres rekruttering og udvikling af talenterne.
Det kunne være interessant at klubberne fik en bonus for deres ungdomsarbejde, så for hver række en klub har et hold i U19, U17, U15 og U13, ja så udløste det to bonuspoint per række, dvs 8 point at hente i bonus.

Det vil betyde at et hold der henter 8 point via bonus, kan kvalificere sig ind i et slutspil, og et hold der egentlig er bedre, kan ryge i et kvalspil!
Men, ville en del nok sige, så kan et DM blive afgjort på om du har ungdomshold? Måske, og hvad så, pointen er at floorball i Danmark skal blive dygtigere til at talentudvikle, og de klubber der er gode til dette, de får en bonus. Det er beskæmmende hvor få klubber der kan levere spillere til U19 landshold, og det er beskæmmende at se hvor få hold der er tilmeldt U17 og U20!

Brug derfor ligaen, til at løfte dette niveau.

Det var bedre i de gode gamle dage
Forkert, hvis floorball ikke har udviklet sig, som jeg ind i mellem har nogen der mener, at dansk floorball står stille, så er det bare at se internationalt, havde Danmark stået stille, var vi blevet overhalet internationalt!

Europa
Danmark har muligheden for at spille EuropaCup, eller rettere det er mesterholdet der har denne mulighed. Det er ved at være mange sæsoner siden Danmark sidst havde et mesterhold der var med.
Men ingen tvivl om at internationale kampe igen udvikler:

Derfor er det et krav, at mestrene deltager i europacuppen, men at der for at deltage i ligaen, så skal der en prisstigning på 5.000 til hvert hold der skal med, og den sum penge, skal gå til mesterholdet i form af tilskud til at komme af sted.

Landsdækkende
Selvfølgelig skal der være landsdækkende igen på et tidspunkt, men der skal være flere stærkere klubber og på sigt kunne det være interessant om der kom nogle kriterier for at kunne få en licens for at spille liga.

Model
8 hold i øst og vest 14 kampe i grundspil
Nr.1 og 2 er kvalificeret til kvartfinalerne fra øst og vest
Nr.3-6 øst og vest mødes i play off bedst af tre kampe over kryds øst/vest, de 4 vindere er klar til kvartfinalerne
nr.7-8 øst møder nr.1-2 fra 1.div øst i kval til ligaen, og samme sker i vest
top 1-4 går i slutspil som det kendes i dag, men hvor holdene mødes over kryds øst/ves
Nr-5-8

Hvordan ville det se ud i dag
Rangering
(bonuspoint)

Øst Vest
Benløse (8) Frederikshavn (8)
Rødovre (6) Sunds (4)
Copenhagen (8) Skanderborg (0)
Hvidovre (6) Brønderslev (4)
Helsingør (2) Århus (0)
Vanløse (4) Odense (0)
Hafnia (0) AaB (0)
Lyngby (4) Aalborg Flyers (4)

 

Konklusion
Du kan gøre meget, men i bund og grund handler det om, hvad er det for et mål der er for sporten? Hvad er det for en fælles indsats der skal til?

For mig, handler det om at skabe bedre kvalitet i den enkelte klub på
Træning
Trænerniveau (uddannelse)
Rekruttering og fastholdelse
Økonomi

Således at klubben vokser.

Skal floorball løftes som sport, så skal der flere udøvere til, klubberne skal blive større og de skal have bedre kvalitet. Der skal være langt flere klubber, der har klubber der har hold fra U5 og hele vejen op…for begge køn.
Det kan en liga være med til, og hold uden ungdom, de er ikke med til at løfte udviklingen i floorball, på samme niveau.

 

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.