En snak med landstræneren Jens Ørhøj

Hvordan sammensætter man en VM trup med antal keepere, backer, center og forwards?

En typisk sammensætning er 2 målmænd, 7 backs, 4 centers og 7 forwards. Dette udfra at man så har en startformation med en målmand og tre kæder samt en reserve på hver position. Det er også den sammensætning, vi har valgt denne gang – men dog også med spillere, der kan dække flere positioner.

Hvordan kan du forberede dig på Slovakiet, Australien og Polen?

Efterhånden livestreames og lagres rigtigt mange landskampe på youtube – så min scouting af modstandere sker alt overvejende på denne måde – der bliver lagt mange timer i dette derhjemme. Derudover har vi mødt hhv. Australien og Polen indenfor de sidste to år og har erfaringer med derfra også.

Hvor tidligt har du din grundstamme på plads?

Cirka halvdelen af truppen er gengangere fra sidste VM, og denne stamme har i store træk været  på plads i lang tid – men der er en løbende konkurrence og unge spillere flytter sig såvel ind i truppen samt videre ind i større roller, så det er en løbende proces.

Hvordan er stemningen i omklædningsrum inden kampen?

Efter opvarmningen og umiddelbart før kampen vil jeg bedst beskrive stemningen som fokuseret. Vi er et hold, der har et godt humør med os generelt som gruppe, men alle ved godt, når koncentrationen skal skærpes.

Sover spillerne på dobbeltværelse og hvem bestemmer hvem der sover sammen?

Det er forskelligt fra tur til tur – denne gang er det en kombination af 2, 3 og 4 personers værelser. Oplægget til værelsesfordeling laves af vores holdleder Helge Overgaard, hvorefter jeg godkender – der rettes aldrig…… 😉

Hvad laver I socialt under de ti dage?

Som gruppe er der jo meget fokus på det sportslige samt at spise og sove rigtigt. Men vi har en tur ind til Riga på programmet, og derudover foregår der jo meget socialt på spillernes værelser. Det er dog meget begrænset, hvor meget vi trænere deltager i dette.

Får man fornemmelsen af at være med til et VM eller sidder man bare på sit hotel og hygger sig?

Alene vores egne kampe og de omkringliggende kampe før og efter er rigeligt til, at man føler man er en del at noget stort. Men derudover har vi f.eks. også en fælles scouting af Polen-Slovakiet på programmet – og vi når normalt også at få flettet et par topkampe ind i programmet.

Har landstræneren nogen ritualer?

Jeg har et rigtigt dårligt “ritual” med at få sovet for lidt. Der er nærmest floorball i hovedet fra jeg vågner til, jeg falder i søvn…..oftest lidt senere end planlagt. Daniel Hahne og jeg har meget, vi skal have vendt efter en kamp – og vi går direkte i forberedelse til næste kamp. Dette involverer videoanalyse af modstanderne, vurdering af vores eget spil, overvejelser taktisk og formationsmæssigt. Jeg har planlagt at dette VM skal være med lidt mere søvn til mig…..men måske er det bare en naiv intention, da jeg jo er relativt analytisk anlagt.

Hvordan ser du udviklingen i floorball udenfor Sverige og de andre helt store nationer?

Jeg synes, der er en spændende og intens konkurrence i gruppen af lande lige under top 4. Vi har selv haft et rivaliserende forhold mod Tyskland i de sidste år, og dette er positivt for udviklingen. Desværre er hullet op mod top 4 – og i særdeleshed Sverige –  ikke blevet mindre de sidste år. Omvendt er det nok heller ikke blevet større, og jeg ved, at de lettiske værter har store intentioner om at nå en semifinale, som Tyskland gjorde det i 2012.

Hvad nummer bliver vi til VM?

Det er her er “ikke svar” nemt kommer frem. Med otte spillere under 21 år og et tilsvarende antal VM-debutanter, er vi nok lidt en “dark horse”. Jeg ser os dog klart som et hold med kvartfinalepotentiale, men vores vej dertil er markant sværere end for to år siden. For det første er den indledende gruppe stærkere, og for det andet skal vi besejre enten Norge eller Letland i en playoffkamp for at nå en kvartfinale – hvilket er en større opgave end Tyskland sidst. Det er to nationer, vi ikke har besejret siden hhv. 2007 og 2002, men vi fik gode svar med fra opgørene mod dem i november i Tyskland, så vi spiller vores chance hele vejen.

Hvis jeg skal sætte et objektivt bud ind, kan jeg videregive et svar fra en svensk bekendt og kollega på tilsvarende spørgsmål. “I bliver nummer 9 eller 10 sammen med Slovakiet. Tyskland er dårligere end jer og Slovakiet, men bliver 8’er pga lodtrækningen”.

Hvad er det vigtigste at kunne for at spille på landsholdet?

Det er ekstremt svært at give simpelt svar på. Naturligvis kræver det et talent, men det kræver i høj grad lyst til udvikling. Den fysiske robusthed spiller også en større rolle internationalt end herhjemme. Men ellers er der på alle hold – landshold som klubhold – behov for forskellige kompetencer og typer, der udfører forskellige roller. Derudover så skal man som landsholdsspiller være omstillingsparat og taktisk tænkende – blandt andet af den grund, at vi sammenlignet med et klubhold har meget kort tid til at finde ind i konstellationer og de taktiske fokusområder.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.