En snak med to dommere, del 1

Der har været universitets VM, og Danmark havde et af vores dommerpar med nemlig Tobias Pauli Jørgensen og Steffen Leholk. De havde en daglig update på deres facebook, hvor de kom med lidt betragtninger fra de enkelte dage krydret med god humor og ironi.

Det fangede her, og jeg måtte da lige have en snak med de to herrer. Det kom der to indlæg ud af.

1) Tillykke med jubilæum, kamp nummer 25, hvilke tanker fløj egentlig igennem Jeres hoved

Mange tak! Der er gået mange tanker gennem vores hoveder. Det er gået stærkt, da de 25 kampe er nået på blot 1½ år. Det har været spændende at besøge andre nationer (bl.a. Letland, Slovakiet og Portugal) og ikke mindst rart og meget lærerigt at møde mange fantastisk dygtige og venlige kollegaer. Vi besluttede os fra starten af, at vi ville bruge denne første term (hver IFF term er 2 år), på at opbygge en masse erfaring, ved at melde os til så mange events som muligt og derved senere være i spil til de rigtig sjove slutrunder.

2) Hvad gjorde at I blev internationale dommere, og var det et bevidst mål for Jer?

Ja, det var et helt klart mål for os, da vi i sommeren 2013 valgte at gå sammen som par, men det kom lidt hurtigere end vi havde ventet. Et andet dansk par valgte at stoppe, hvorfor vi har heldige (og dygtige) at blive tilbudt deres plads.

3) Nu har I lige været til universitets VM i floorball, er det ikke helt ærlig en sekundaturnering og hvorfor bruger IFF krudt på den?

Bestemt ikke! Niveauet er ganske højt og ligger mellem et A-VM og et U-19 VM. Alle 4 A-nationer (Finland, Sverige, Schweiz og Tjekkiet) stillede med spillere fra deres bedste række. De øvrige nationer kom stort set med deres ”normale” landshold.

Vi tror IFF er med i den turnering, da den anvendes som ”reklame” for nye nationer, samt at den giver mulighed for, at nogle af de mindre nationer oplever en anden form for succes. Grunden til at man vælger at bruge IFF dommere til turneringen er, udover spillernes niveau, at mange af de spillere der deltager, er ikke helt gode nok til at komme med til VM, så derfor giver de den lige en ekstra tand til dette event, da det er deres chance for at vinde et ”VM”.

4) Hvad var Jeres indtryk af de hold der ligger under Danmarks niveau

Det umiddelbare indtryk er, at de faktisk gør det fint. Taktisk og teknisk har de stadig en del at arbejde med, men oftest lever de på fight og vilje. Danmark bør dog ikke få problemer mod de hold der ligger under (f.eks. Japan, Korea, osv.). Omvendt så har vi nu haft Slovakiet en del gange og de ser stærkere og stærkere ud for hver gang.

Deres U19 hold (hvor mange spillere også optræder på A-landsholdet) kan godt gå hen og blive en stor mundfuld for Danmark til U19 VM.

5) At komme ud og dømme internationalt, hvad giver det Jer som dommere?

Ufattelig meget! Man skal som dommer være 110 % klar uansat om man dømmer Slovakiet-Sverige eller Portugal-Korea. Der er ikke ”råd” til at slappe af eller have en ”off-day”. Presset er større, men det er også med til at sætte os op og få os til at yde maksimalt.

Samtidig får man fornøjelsen af at møde en masse andre kollegaer. Man kan som dommer lære utrolig meget af at sidde og se på dommere som 2 x Sojka (Tjekkiet), Mikko & Vesa (Finland) samt Thomas &Rickard (Sverige) blot for at nævne nogle. Deres præstationer på og uden for banen er fantastiske og det er nogle af de par som vi ser op til, samt forsøger at kopiere visse aspekter fra.

6) Den danske dommerstand, hvordan ser i niveauet i forhold til nogle af Jeres kollegaer fra andre lande

Måler vi i forhold til topnationerne, så er vi stadig et lille stykke efter. Vi har stadig en del at lære, men her må man blot erkende, at de til dagligt dømmer kampe på et højere niveau end vi gør. Vi håber dog, at vi i fremtiden, med hjælp fra bl.a. Jesper Juul, kan indhente det sidste.

Måler vi mod øvrige nationer, uden for top 4, så mener vi faktisk, at både Jens-Christian & Steffen og vi selv er fuldt på højde, hvis ikke over…

7) Hvilke 3 egenskaber skaber et godt dommerpar

For os betyder det rigtig meget at vi har en god og respektfuld gensidig kommunikation med både spillere og ledere – det er et af vores klare varemærker. Vi har også en klar fordel af begge at have spillet i den bedste række, hvilket har givet os den sidste tand i forhold til spilforståelse. Desuden er det altid et plus hvis man tager tingene afslappet og med et smil på læben og et glimt i øjet – så kommer man langt.

Men når det så er sagt, så er respekt i den hjemlige turnering, noget man skal arbejde på at gøre sig fortjent til.

8) Hvad gjorde at det egentlig blev Jer to der blev dommerpar

I sommeren for 3 år siden stod vi begge uden en makker. Alle øvrige var ”optaget” eller valgte andre, så vi var egentlig de sidste tilbage og blev enige om at give det en chance.

Vi lagde fra start en 3 års plan:

1. år: Etablering som toppar i ligaen – gennem en masse kampe sammen

2. år: Være i spil til Pokalfinalen og DM finalen for herrer

3. år: International debut

Vores plan blev allerede indfriet efter 2 år, så nu er vores næste mål/ambition at blive nomineret til at dømme ved U19 VM i Växjö til maj 2017.

9) I alle sportsgrene er dommerne ofte udskældte, skal det bare være sådan, eller har I nogle tanker om hvordan der kan komme større forståelse for Jeres arbejde

Oftest vil dommere altid være udskældte, men det handler meget om respekt og dialog. Spillerne skal have respekt for dommerne og omvendt skal dommerne også have respekt for spillerne. Alle prøver at være fejlfrie, men det er umuligt – både som dommer og spiller! Vi laver alle fejl i større eller mindre grad. Når dette sker, bør man have en fornuftig dialog hvor begge parter skal kunne forklare sig på en fornuftig måde.

Man vinder ofte på at vise sig som menneske og det giver mange plusser hvis man som dommer kan erkende at man har lavet en fejl. Det er dog lige så vigtigt at man gør det helt klart overfor udøverne hvor grænsen er, både på i forhold til det fysiske men også måden der tales på.

Et tiltag som bliver spændende i forhold til dit spørgsmål, er det ligamøde der er indkaldt til i August hvor det bl.a. er tanken at ligadommerne og ligaklubberne skal have en fornuftig dialog om en række emner.

10) Ligaen er landsdækkende, og som dommer er det vel de store kampe der tænder dommerne ekstra, men hvor langt ned i rækkerne kan man faktisk finde Jer?

Vi dømmer alle kampe, uanset niveau. Det er til tider nemmere at dømme en liga-kamp, da spillet oftest er renere. På lavere niveau kan der være mere urent spil og derfor større behov for at hjælpe og guide spillerne.

Rent ”træningsmæssigt” for dommere er det faktisk sjovt at have kampe på lavere niveau, da der ofte opstår unaturlige situationer, som man sjældent ser. Når det så er sagt, så giver det helt klart noget ekstra for os som dommere når vi rammer slutspillet!

blog floorball dommere

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.