Verdens kedeligste turnering

Verdens kedeligste turnering, det er dameligaen i vest, med kun 3 hold tilmeldt, ja så er der kun en turnering der er mere kedeligt, nemlig hvis der kun var 2 hold.

Der er flere rigtige øv ting

Den kedelige turnering
Ingen spænding eller udfordring for spillerne
Manglende økonomisk indtægt for DaFU, har en række 10 hold, så tjener DaFU på dette via fordelingsnøglen

Påstand om niveau
Jeg har en god ven i floorball, han har denne mening om damefloorball.

Giv mig et hvilket som helst håndboldhold fra den næstbedste række hos damerne. Giv mig 1 år. Så har jeg et hold der kan tage medaljer ved DM

Jeg er tilbøjelig til at give ham ret.

Det er essensen og charmen ved sporten. Du kan stadig komme fra gaden, og er du nogenlunde motorisk velfunderet, ja så er du hurtig med i toppen.

Der er for få klubber der tager ansvar og tager hånd om ungdommen.

Det giver sig selv hvem der kan blive bedst, den spiller der starter som ungdom, eller den samme spiller, som starter som 20 årig.

Er vi tilfredse
Men vi er åbenbart tilfredse med det lave niveau.

Sorry, piger. Der er nogle af Jer, som jeg ser som mere end talentfulde og som rigtig rigtig gode, fælles for Jer, det er at I stort set har spillet siden i var små.

Det kræver flere ting at komme i gang med at løfte turneringen. Det er via bredden

Der skal arbejdes langt mere på at få ungdom i gang i klubberne, ellers bliver floorball ved at være en farce.

For hvor skal spillerne komme fra…tror klubberne seriøst at der dukker gode spillere op hver sæson? Hvor skulle de dog komme fra?

Trenden en tydelig
Udfordring er enkel, de gode damehold træner mere og mere og løfter niveauet sæson for sæson, det betyder at holdet lukker sig om sig selv, og det bliver mere og mere vanskeligt at få nye spillere til.

Hvad sker der, ja holdet bliver ældre og stille og roligt falder det fra hinanden. Spillerne har haft det fint, men hvad hjælper det sporten hvis holdet og klubben er væk.

I øst kan det da let ende med samme model, med blot få hold tilmeldt

Tornerosesøvn
Tag Århus hos damerne, de har samme gunstige position som herreholdet. Rigtig mange kommer til Århus for at studere, og på den måde har de naturlig tilgang af dygtige spillere.Klubben laver ligeså et godt setup for dem der kommer, super

Men hov hvad skete der for herrerholdet i denne sæson, de kunne ikke stille hold, ingen spillere nedefra, de har jo ingen fødekæde.

Det samme kan snildt ske på damesiden…og for stort set alle andre damehold.

Fælles ansvar
Klubberne bliver nød til at se indad, de bliver nød til at se på at de selv skal kunne have en fødekæde på plads.

Det kræver et politisk indgreb, jeg ville lade være fri tilmelding til den bedste række, ganske som nu. Men for at komme i slutspillet, ja der skal du leve op til nogle krav.

Her er det mange ting der kan sættes i spil, som kan understøttes en vækst, som f.eks

Arrangere 1-2 JAMBOREE
Deltage med 1-2 hold til landsstævnet
Have x antal spillere i U12 og U13-18
Have brugt X antal U18 spillere i mindst X antal ligakampe

Du kan selv fundere over om andre ting kunne sættes i spil, men sporten er nu 25 år, og der er på damesiden ikke sket voldsomt meget. Vil vi udvikling?

Floorball passer jo perfekt til kvinder, potentialet er jo stort, men det er ikke blevet forløst.

Prøv at se på de her tal for sidste år.

2014 tal u12 13-18 tot andel sen
Århus 1 13 14 7,8 82
Frederikshavn 23 34 57 31,8 50
AaB 0 1 1 0,6 15
Copenhagen 15 7 22 12,3 19
Hvidovre 8 15 23 12,8 22
Hafnia 0 1 1 0,6 40
Jægerspris 20 0 20 11,2 22
Herlev 8 5 13 7,3 40
Vanløse 0 1 1 0,6 33
Benløse 16 11 27 15,1 22
91 88 179 345

Dette er de klubber der er tilmeldt ligaen, tallene referer til antal spillere i klubben under 12 år, mellem 13-18 år og antal seniorspillere totalt.
Andel, det er andel af ungdomsspillere i forhold til de 10 klubbers samlede antal. Optimalt havde hver klub 10%.
Konklusionen er ret tydelige, men lad mig knytte en kommentar.
Århus
Er på rette vej (måske), men året før var der totalt 3 ungdomsspillere i klubben. Vi snakker landets næststørste by, og der er 14 ungdomsspillere…
Skal vi benchmarke mod andre idrætter i hele Århus
Volleyball = 64
Håndbold=1.875
Basketball=229
Fodbold= 2.209
Floorball=14 (total for hele kommunen)

Vi bilder os ind at floorball har plads til alle, men søreme ikke en succes i Århus. For hvergang der er 300 piger, er der 1 der vælger floorball i forhold til de klubber nævnt ovenfor.

Frederikshavn:
Volleyball = 3
Håndbold=522
Basketball=11
Fodbold= 628
Floorball=58

Lige knap 5% af alle pigerne spiller floorball i Frederikshavn

Benløse
Volleyball = 3
Håndbold=262
Basketball=2
Fodbold= 203
Floorball=27

Lidt over 5% af alle pigerne spiller floorball i Ringsted kommune

Tallene taler deres tydelige sprog
Jeg tror pointen er tydelig, der er masser af piger derude, floorball skal overholde basket og volleyball, her tæller højde så meget mere. Hvor i floorball kan du have flere med, og du ikke har samme belastning på ankler og knæ, som just volley og basketball.

Selvfølgelig er der konkurrence der er ulig, da der kan være flere foreninger i specielt fodbold og håndbold. Men der er masser af piger, der vælger just de to sportsgrene fra, da der ikke er plads til alle.

Floorball skal sælge deres varer på nogle værdier som
Plads til alle
Spilletid til alle

Krisen i ligaen kan kun ændres ved at du tager fat om nældens rod, og det er at tage de nødvendige skridt der skal til for at skabe en bredde, med mindre vi er tilfredse med som det er nu!

Den forening der lykkedes med at få vækst i ungdomsfloorball, den forening kommer til at fylde og dominere dansk damefloorball.

I dag er det kun Frederikshavn…selvom guldet havnede i smilets by…som har ikke så få landsholdsspillere i truppen, fra just, rigtig gættet Frederikshavn.

Ingen pegen fingre
Slutteligt, vil jeg godt pointere at jeg ønsker på ingen måde at pege fingre af alle de trænere og ledere der er i pågældende klubber. Tværtom, men tallene taler bare deres tydelige sprog.
Men hvis vi vel noget med sporten, så må vi se facts i øjnene og tage de nødvendige skridt der skal til

Vidste du at min blog er nomineret til årets sportsblog, det sammen med andre blogs. Hvis du vil gøre mig og de andre en tjeneste, så gå ind på dette link, og stem på den side du syntes skal have din stemme, som årets sportsblog 2015

floorball9

Advertisements

3 comments

 1. En del af problemet (og løsningen) er, og det har jeg nævnt før – at sporten er en mandsdomineret verden. Det er mænd som styrer forbundet, det er mænd der sidder i bestyrelserne, det er mænd som træner “alle” holdene. Selvfølgelig er der undtagelser, men jeg er jævnt sikker på, at tager du et snit af samtlige bestyrelser i dansk floorball, så får du en stor og veldefineret kønsfordeling. Denne tydelige kønsdeling, er jo et produkt af sportens historie. Det er mænd som starter klubberne, det er herrehold der danner fundamentet, og det er deres venner de trækker til, imens de forsøger at holde deres kærester og koner væk – da floorballklubben er deres frirum, deres fællesskab!
  Altså er floorball, gået hen og blevet en manifestation af samfundets inddelinger, og foreningslivet fundamentale problem – i det foreningsverden er et problem i sig selv, da den er vanvittig køns-diskrimenerende.

  Fx, har vi i min klub et forholdsvis nystartet damehold, de kommer jævnt og ofte, og er netop blevet tilmeldt i danmarksturneringen. Vi har en latterlig lav kontingent pris for damespillere (200 kroner pr. halvår), for netop at søge at fastholde dem i sporten. De nye spillere, bliver nemt hængende, og de har det øjensynligt sjovt med hinanden til træning – i hvert fald hvad jeg kort har observeret. Jeg har tidligere tænkt, at når de nu er en del af klubben, så må de da også engagere sig og tage ansvar! Påtage sig ansvarsområder og bestyrelsesposter. Men nej det sker ikke – men hvorfor?! Hvorfor er udviklingen af damefloorball mændendes ansvar?
  For at svare dette, er min privatperson selvfølgelig en del af det, jeg er stor fortaler, ikke for at fjerne køn, men for at lade mennesket selv definere sit køn. Da kønnet er socialiseringsgrundlag for mennesket i dette samfund, et prædikat hvorfra man definere sin personlighed.
  Men når kvinderne så stempler ind i foreningen, og bliver forankret som spillere.. Så tager de ikke mere ansvar, og er ikke aktører i den forstand, at de skaber grobund for udvikling hos pigespillerne i klubben?!
  Det er mændendes ansvar, og hvorfor? Det er fordi, at for at en kvinde kan blive en aktør, skal hun være en maskulin faktor i klubben. Se på det fra kvindens synspunkt: Hendes træner er mand, de dygtige spillere i klubben er mænd (som oftest vil prøve at bruge denne position til klubfester til andre “socialiserende” formål), bestyrelsen er mænd eller i hvert fald domineret af mænd, og de enkelte kvinder som er aktører her, kan være svær for et feminint væsen at spejle sig i!
  Hvordan kan dette ændres? Så længe retorikken i sporten er som den er. Mænd og mændendes væsen dominerer vores forståelse af bestyrelsesopbygninger og forbundet. Så får man svært ved at få kvinder til at tage lige stor andel i sportens udvikling. For at skabe grobund for pigefloorball, kræver det kvinder – mænd kan fint være trænere, men du får ikke fastholdt pigespillere, hvis de ikke har rollemodeller at spejle sig i. Og selvom jeg hader kønsdefinerede steoreotypiske fremstillinger af roller for børn – så er det sådan vores samfund og socialiseringsprocessser er indrettet.

  Dialogiske demokratiske processer skal indfinde sig i sporten. De bløde værdier skal i spil – kynisme og elitementalitet skal væk, fokus på produceringen af nye spillere skal ud, og fokus på at klubbens udvikling er en konstant proces, skal være i centrum.
  I stedet for topstyring – træneren bestemmer over spillerne, bestyrelsen bestemmer over trænerne, forbundet bestemmer over bestyrelserne, og det demokratiske sammenspil er begrænset til et møde én gang om året for de højeste i bestyrelserne.. nemlig forMÆNDENE.
  Sådanne kønsladede ord skal ud af forbundet, der skal omdefineres og omskrives. Kønsrater skal indarbejdes i klubbernes vedtægter (det er en nødvendighed for at mændene rent faktisk prioritere kvinders behov, og presser på for at få kvinder ind i toppen af klubberne).
  Men hvad med kausaliteten, for at disse ting skal ske.. så kræver det kvinder, for at kvinderne kommer ind i beslutningsprocesserne kræver det, at disse ændringer sker.
  Her er et opråb til os feministisk tænkende mænd, det må være os der står for de bløde værdier, og skaber grobund for en ændret foreningskultur i floorball-verden. Skab rum til damespillere, og pigespillere…
  Men ak, de fleste af os har for travlt med at bruge floorballsporten som fristed fra fruen derhjemme, et sted med øl i omklædningsrum og testoteron i blodet. Nogle af de ting livet som familiefædre og kærlige omsorgsfulde mennesker i vores private erhverv hæmmer – da samfundet i mange andre kontekster har fået en kønsdefineret omvæltning. Er sporten og foreningerne, forbundet og vores elskede floorball – den sidste mandlige bastion? Og skal vi fjerne dette fort, for at skabe grobund for damefloorball?
  Jeg ved det ikke

  • I dansk ridesport, sidder der mænd på stort set alle ledende poster, men her er der langt flere kvinder der udøver sporten….

   Men jeg er ikke uenig i din argumentation

   • Ridesporten er også kulturelt baseret på et noget anderledes fundament end floorball.
    Igen er vores samfunds forhold til kønsroller ganske tydelig. Hvem får My Little Pony og hvem får Action Man i julegave? Vil man nogensinde se en dreng læse hestebladet ‘Wendy’? Nej vel.. i hvert fald ikke uden at man begynder at tolke på hans seksualitet!

    Håndbold er et andet godt eksempel på en sport, som er defineret mindre på køn – fordi at kulturen tillader det.
    Nævn en anden damesport som vises ligeså meget i fjernsynet eller omtales ligeså meget i pressen? Igen muligheden for at pigerne kan spejle i en rollemodel. En drøm!

    Her er jeg desværre lidt kynisk som menneske – idet at jeg er af den meget personlige og kontroversielle holdning, at jeg altid vil slukke når damesport bliver vist i fjernsynet, eller forlade floorball-hallen når det bliver spillet på banen. Det er desværre begrænset seværdigt grundet den store forskel på hastighed og kompetence ift. sport dyrket af mænd.. Jeg tolker, at mange mænd uden at ytre det, har det på samme måde – måske endnu en faktorer, der medfører at kvindesport står så skidt til i dansk floorball? Det er vel meget naturligt at mændene ikke gider prioritere noget de ikke synes er spændende!
    Her er kønsskelene mindre ved fx håndbold og ridning. Ved ridning er kønnet jo stort set fjernet fra sporten, hvor ved damehåndbold, omend jeg føler det samme som ved andre sport, kan defineres som mere elegant end det brutale spil, som mændene udøver.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.