Pige/Dame floorball – 10 skarpe til Jan Jacobsen.

Forberedelserne til den nye sæson er i fuld gang ude i klubberne. Og en målgruppe man som klub f.eks. kan sætte fokus på, det kan jo være på pige/dame området.

En klub som virkelig har fat i den målgruppe, det er Frederikshavn Blackhawks. På deres facebookside kan man læse at de har pige og damehold i rækkerne U7, U9, U11 (2 hold), U13, Damemotion, samt 3 damehold (1 liga og to i 1. Div.).
Det er ret imponerende.

Der er et kæmpe potentiale i denne målgruppe, f.eks. så er pige innebandy Sveriges største indendørs pigesportsgren, men nemt er det ikke. Jeg har derfor fået lov til at stille Frederikshavn Blackhawks reprænsentat for deres pige/dame udvalg Jan Jakobsen, 10 skarpe spørsmål, som måske kan give inspiration og måske nogle værktøjer til andre klubber, som vil satse på dette område.

Hvordan er jeres arb.grp. bygget op, og hvordan løser I det helt praktisk?
Vi er et udvalg, som består af 7 personer. Udvalget mødes 4 gang i løbet af sæsonen. På disse møder arbejder vi sammen og diskutere de initiativer og udfordringer, som vi løbende arbejder med.

Hvilke opgaver har i fokus på?
Vi kigger hele tiden frem ad. En vigtig opgave i udvalget er at indgå aftaler med trænere og ledere til alle vores damehold for den kommende sæson. Desuden arbejder udvalget med et samlet overblik over den træning, som klubben tilbyder dameafdelingen. Her finder vi det vigtigt, at der er sammenhæng mellem de forskellige hold. En lille men vigtig ting er, at træningstiderne bliver placeret sådan, at det er muligt at træne med op på det næste hold og samtidig have mulighed for at træne med det hold, man kommer fra.

Har du et godt råd til hvordan man får plads til de forskellige pige/damers motiver på et hold (seriøse, hygge/motionister)? 
Det er rigtig svært. Specielt når pigerne kommer op i teenage-alderen bliver der stor forskel på, hvor meget de vil med deres floorball. Her er det en balance mellem det sociale og det sportslige. Her tror jeg, vi kæmper med de samme udfordringer, som alle andre sportsgrene gør. Vores mål er dog at være en brede klub og samtidig med en serøs elite afdeling.

Hvor vigtigt er det sociale på dette område?
Jeg tror, det er vigtigt, at vi har fokus på at det sociale vægtes højt på alle hold. Jeg tror, at piger vægter det sociale samvær højt, og hvis vi kan give dem det i klubben, kan det være med til at fastholde dem i sporten.

Hvor stor er vigtigheden i at have dygtige rollemodeller på sidelinjen?
Vi nyder rigtig godt af at have mange tidligere ligaspillere, der hjælper til i klubben. Jeg syntes dog ikke man skal se det som en begrænsning, at man ikke har dette i en mindre klub, det vigtigste er at man har nogle personer som brænder for at give medlemmerne nogle gode ramme og masser af oplevelser. Der er ved at være mange gode tilbud til pigefloorball under Floorball Danmark. Her i blandt kan nævnes pigerækker på Sjælland, rene pigerækker til landsstævnet, samlinger og det ny tiltag om U19 landsholdet. Ud over dette er der mange muligheder for at tage til Sverige og deltage i diverse cups, hvor der er masser af piger!
Er der noget forbundet kan gøre, for at få flere piger og damer til at spille floorball, samt at fastholde dem?
Jeg synes allerede, der er sat nogle god ting i gang, men et mål kunne jo være at have rene pige turneringer i hele landet. Men det kan forbundet jo ikke løse uden vi klubber leverer nogle hold til en turnering.

Kan klubberne i samarbejde gøre noget for at få flere pige/damer til, samt at fastholde dem?
Ligesom på drenge siden er det vigtigt at samarbejde på tværs af klubber. Sidste år var der flere klubber der gik sammen om at tilmelde et fælles pigehold til landsstævnet. Det betød, at der var flere pigehold tilmeldt til landsstævnet, og flere piger fik lov at prøve at spille mod andre rene pigehold. Disse samarbejder kunne måske føres over i turneringen, jeg tror faktisk allerede, der er et par på klubber på Sjælland der har haft et fælles hold i denne sæson.

Hvis I skulle starte helt forfra, hvilken/hvilke målgrupper ville I så sætte ind på?
Jeg tror, jeg ville sætte ind på de helt små. Vi kan se på vores unge årgange, at vi har rigtig mange piger, på nogle årgange ligeså mange som drenge. Når først det køre nedefra, kommer der automatisk piger op gennem alle årgange.

Hvordan rekruttere I piger til klubben, gør I det f.eks. anderledes i forhold til rekrutteringen af drenge?
Jeg tror ikke der er den store forskel. Jeg har dog en lille succes historie i forbindelse med rekruttering. Vi har nogle trænere som også er forældre på samme skole. De har lavet en gå-gruppe, hvor de hente pigerne i samlet flok på deres skole og tog dem med til floorball. De fik forældre involveret og det betød at pigerne ikke skulle hentes på skolen og køres til floorball, men først hentes i hallen efter træning. Jeg tror det endte med at der var 13 piger fra samme klasse der gik til floorball. Denne rekrutterings form kan også fint bruges til drenge

Hvad gør at I har så stor succes med pige/damerne hos jer?
Det er nok et sammenspil af mange ting, men vi er nået til et sted, hvor vi kan tilbyde et pigehold til alle piger uanset alder. Det betyder, at piger og aktiviteter for piger bliver en lige så naturlig en del af klubben som drenge og aktiviteter for drenge.

Tusind tak til Jan for de fine svar.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.