Spot på dommerne til final4 (Falgren og Rafn)

Det er to af de mest rutinerede dommere vi har herhjemme.

1) Hvorfor blev du egentlig dommer?
Kim Falgren Vilger: Det er ingen hemmelighed, at jeg har været her siden floorball startede op i Danmark. Efter datidens forhold var Aalborg Flyers FC en kæmpe klub med over 100 medlemmer. Jeg var formand, 1.-holdsspiller, juniortræner og ordnede mange andre praktiske ting i klubben. Torben Frydkjær (manden der bragte floorball til Danmark) spurgte om jeg ikke havde lyst til at blive dommer, da vi ikke havde nogen i DK. Svensk innebandy hjalp i processen, og sendte en instruktør til Danmark, hvor 5-7 danskere blev uddannet.

Torben Rafn: Jeg dømte håndbold og en dommer kollega og jeg havde hørt, at der manglede dommere inden for floorball, så vi blev enige om at prøve

2) Kan du huske hvad den første kamp var du dømte?
Kim Falgren Vilger: Jeg dømte til Penta Cup i Aalborg, som var den første turnering der blev afviklet i Danmark. Det var i efteråret 1991. De kampe jeg ikke spillede, dømte jeg. Der var jo næsten ikke andre. J

Torben Rafn: Jeg kan ikke huske, hvad for en kamp der var den første, men det var i foråret 2000.

3) Hvem spurgte dig om at blive dommer?
Kim Falgren Vilger: Torben Frydkjær som beskrevet i spgs 1

Torben Rafn: Som sagt, var det en håndbold kollega og jeg der blev enige om at tage dommerkortet. Han fandt desværre aldrig interessen for at dømme, men kan den dag i dag godt lide at se en kamp.

4) Efter den første sæson som dommer, hvad var din oplevelse af det at være dommer?
Kim Falgren Vilger: Det husker jeg ikke, men jeg må støtte mig op af det faktum, at jeg er blevet hængende i 29 år derefter, så jeg må have kunnet lide det. J

Torben Rafn: ) Jeg syntes det var en spændende sportsgren og fik også fornemmelsen af, at man kunne komme hurtigere op i rækkerne og få flere spændende kampe.

5) Som dommer, så bliver man ofte konfronteret om reglerne, hvad har der været af pudsige spørgsmål?
Kim Falgren Vilger: Der må jeg være dig svar skyldig, men der har uden tvivl været mange.

Torben Rafn: Det er spørgsmålet om byt af banehalvdel og hvem der skal sætte staven først ved face off.

6) Hvad gjorde du endte med at blive ligadommer?
Kim Falgren Vilger: Jeg har ikke været andet end ligadommer, så jeg må sige, at kærligheden til sporten og alle personerne både på banen og udenfor banen har været en stor del af min ungdom og mit voksne liv, og Floorball har givet mig mange minder og personlig udvikling.

Torben Rafn: Jeg kunne hurtigt se, at jeg ville få flere og mere spændende kampe i floorball end i håndbold og valgte derfor at satse og fokusere 100 % på dommer gerningen indenfor floorball + at jeg havde en fast makker de første mange år.

7) Hvis du skulle give en anbefaling til klubberne om at få nye dommere, hvad ville det så være?
Kim Falgren Vilger: At det er en fantastisk mulighed for personlig udvikling. At det er et plus på CV-et. At det er sjovt og giver en mulighed for at dyrke sporten i et andet aspekt. Slutteligt er det er fint job til en ungdomsspiller og betydeligt sjovere end at gå med aviser – hvilket jeg selv gjorde.

Torben Rafn: Man skal støtte godt op omkring sine dommere ude i klubberne. Sende dem ud og dømme nogle kampe med erfarne dommere.

8) Hvad er den bedste oplevelse du har haft som dommer?
Kim Falgren Vilger: Der er altså flere, som hver især har været de bedste inden for hvert deres område. Mit første VM i Finland i 1997, hvor jeg oplevede, hvor meget vi havde at lære og hvor jeg også lærte at have en ekstra fløjte på mig, da jeg havde glemt min fløjte i omklædningsrummet efter periodepause og ikke kunne fløjte det første mål. Tilskuerne og spillerne klappede da jeg kom tilbage fra omklædningsrummet med fløjten i hånden. Czech Open i 2004, hvor jeg dømte Damefinalen med live TV og 6.000 tilskuere i hallen Landsstævnerne i Ringsted og Frederikshavn, hvor jeg nyder at se så mange børn hygge sig og spille floorball overalt. En 3. divisionskamp, hvor der bliver drillet mere end der bliver spillet og jeg kunne blive ved.

Torben Rafn: At dømme til kvalifikationen til Europa Cupen i 2005-2006 i Ålborg.
At dømme DM finalen i 2010.

9) Ordet er frit
Kim Falgren Vilger: Jeg kunne godt tænke mig at kendte dommerne kom ud på en charmeoffensiv, og besøgte klubberne. De kunne evt dukke op til en ungdomstræning, hvor spillerne kan spørge om alt mellem himmel og jord og vi kan give ”den gode historie” og fortælle anekdoter om de helte, som de følger på banen. For seniorspillerne vil det være oplagt at lave regelgennemgang. Det skulle ikke være en instruktør eller lign, men tværtimod skal det være dommeren uden fløjte som ”underholder” og fortæller om hvordan det er at være dommer. Det vil give en større indsigt og interesse i vores virke på banen.

Torben Rafn: At dommerne ikke bliver ved med at blive ned prioriteret og der falder ro på omkring dommer området.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.