Et inspirerende floorballkursus i Polen

På forbundets hjemmeside var der en nyhed om to danskere der var på et floorballseminar i Polen. Det blev afholdt samtidigt som det danske damelandshold spillede 6 nationersturnering.

Deltagerne på seminariet var netop fra de seks lande, som er gået sammen om at lave dette tiltag.

Jeg måtte Jonas Risom om hvad det egentlig havde givet ham, så læs med herunder når Strandby/Ellings ligatræner beretter.

1) Hvad var årsagen til at du deltog på seminariet? 
Jeg deltog fordi chancen for at lære af en mand der har lavet en bedrift som det tjekkiske u19 landshold gjorde, var en chance jeg på ingen måde kunne sige nej til. Som en del af Regionstrænerteamet, ville Floorball Danamrk gerne inspirerer os, så vi kan tage nye indtryk og tanker med hjem. Jeg er altid nysgerrig og åben for at lære, så den her mulighed var noget jeg er meget taknemmelig for at få.

2) hvad var ideen med seminariet?
Formålet var at dele viden. Dele viden på tværs af lande, så man kan se hvordan de andre nationer gør. PT er der en stor spring mellem top 4 nationerne og de næste 6-8 nationer. Det spring skal vi gerne på sigt minimerer. Der er mange faktorer der gør spiller ind, men en af de simple og enkle ting vi kan gøre er vidensdeling.

3) Det var to tjekkiske instruktører, hvem var de og hvad kunne de lære Jer
Jiri Jakoubek og Marek Chumsky. Jiri var cheftræner for det Tjekkiske U19 landshold som vandt VM i Halifax. Marek er ansvarlig for talentudviklingen i Tjekkiet. Jiris havde mange taktisk aspekter og hele hans setup der var gennemført professionelt.

Alt i hans spil var gennemtænkt, testet og designet til de opgaver de stod overfor. Intet var overladt til tilfældighederne, og alle aspekter var gennemført. Taktisk, fysisk, psykisk og alle andre faktorer som han kunne kontrollerer var der en udførlig plan for.

Han har en unik tankegang når det kommer til vidensdeling som vi kan lære meget af. Op til en kamp gav han selvfølgelig ikke guldkornene væk. Men efter kampen var den jo egentlig gammel nyheder og derfor diskuterer han åbent kampen og gerne med sin modstander. Han tror på at han selv bliver bedre ved at gøre sine modstandere bedre.

En virkelig spændende tankegang. Marek har en model der er meget tilsvarende ATK (Aldersrelateret Træningskoncept) i Danmark. Her er hans tilgang spændende da han deler spillet op i 4 roller. 4 roller som er basis for alt træning. Hvilke roller træner du hvornår, hvorfor og hvordan træner du dem.

Der er ingen tvivl om at han virkelig havde styr på den måde han ønsker talentproduktet kontra breddesporten.

4) Hvis du skulle bruge tre ord på seminariet, hvad ville det så være
Inspirerende, gennemtænkt og nytænkende.

5) Forholdene i Tjekkiet er anderledes end i Danmark da de har flere ressourcer, men hvad kan du som dansk træner tage med dig hjem
Det er klart at der er et økonomisk aspekt som gør en kæmpe forskel. Det vi kan tage med hjem er hvordan de startede. Hvordan de kom fra de forhold som vi har i dag, til det de har nu. Vi kan tage deres mindset, taktiske overvejelser og det setup som er muligt med de midler vi har i Danmark. Vi kan lære rigtig meget af deres måde at træne på, helt ned til de mindste årgange og helt op til Liga nivaeu.

6) Der blev delt megen viden på seminariet, men rygtet er gået at du fik en del data fra tjekkerne, hvad var det for en type og hvor meget fyldte det
Ja jeg fik muligheden for at få alt fra Jiri og Marek med hjem. Det gælder alle Mareks modeller, træningsprogrammer, øvelser og rolleanalyse. Jiri har delt alt videomateriale som han brugte op til VM. Her er der blandt andet en 11 minutter lang video om det danske u19 landshold. Også hans analyser og hans opbygning af hans hold er med. Der er alt i alt 45 GB materiale.

7) Hvis du skulle give nogle anbefalinger til indsatsområder i Danmark på talentudvikling og liganiveau, hvad ville det så være med afsæt fra seminariet
Vi skal forstå vigtigheden af motorik/koordinations træning i de små årgange. Vigtigheden i at glemme taktisk træning og kompliceret træning indtil børnene er 13-14 år. Masser små spil og mange berøringerne. Når det gælder træning med talenter og de bedste spillere i landet, skal vi skrue op for træningsmængden. Vi skal være i langt bedre fysisk form som kan give et fundament for at kunne spille på internationalt niveau. Både taktisk og fysisk

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.