Q&A med Tony Taijala, Copenhagen

Data og analyse er interessant i floorball, men kunsten er hvilken type data skal man bruge og hvordan vil det påvirke din træning og kommende overvejelser til kampe.

I fodbold har de lavet analyse på hvor meget de bedste trænere husker fra en kamp af vigtige elementer, og konklusionen var slående, det cirka 30-40% af agørende episoder der huskes.

Derfor er videoanalyse vigtigt og nyttigt, for det giver dig et mere korrekt billede af kampen og ikke mindst af dine spillere.

Copenhagens træner Tony Taijala delte alt deres data som de har lavet foreløbig i denne sæson, og det var interessant at dykke ned og det gav så anledning til en Q&A.

Et er det statistiske materiale du har, next step er at have online data og video, som du kan bruge under en kamp men også som input til træning.

Der er ved at blive udviklet en app til floorball, hvor du under kampen med din ipad kan sidde og tagge de begivenheder der er vigtige, det være sig alle mål, afslutninger, forskellige elementer i det offensive og defensive arbejde.

Appen kan fortælle dig antal afslutninger, blokerede skud samt vise dig hvor på banen afslutningerne er kommet fra.

Ligeså kan du bede om at se videosekvens af alle mål scoret af dit hold, eller alle mål der er scoret mod holdet fra feks slottet.

Sådan en playliste kan du så afspille i en periodepause, du kan også maile den til de forskellige spillere.

Mulighederne defineres selv.

Når appen kommer på markedet, så ville jeg, hvis jeg var en ambitøs træner, sige til den klub jeg var træner for, den app skal jeg have, og det er et krav fra min side, hvis jeg er træner her.

Men tilbage til Q&A med tony Taijala som beredvilligt svarede på mine spørgsmål

Hvorfor bruger du data?
För att minnet är kort 😉 Det blir lätt att man både som spelare och tränare blir för känslostyrd. Med Data/Fakta kan man tydligare diskutera kring ett visst område.

Hvor længe har du arbejdet med data?
I någon form under alla mina år i CFC. Det blir ett evigt pusslande gällande tidsaspekten kontra nyttigheten i datan. Ett exempel var ju att jag förra säsongen under en period försökte titta på antal frislag som varje spelare fick med/emot sig i kamper. Det var svår data som var tidskrävande och krävdes noga genomgång av kamperna på video.

Hvordan har dit arbejde med data ændret sig gennem årerne?
Jag testar mig fram hela tiden. Har hittat en mellanväg nu. Där jag kollar på  mer enkel tydlig fakta. Plus/Minus i 5m5 spel, Hur vi gör/släpper in mål, Våra periodsiffor och PP/BP.

I denne sæson, hvad har det givet dig af indsigt?
Jag tycker det gett mig verktyg att kunna utvärdera vår process/resa för att bli bättre.

Insikter så här långt är att vi varit starka i sista perioderna (framförallt mot lagen utanför top4). Att vi gjort fler mål mot uppställda försvar än på spelvändningar mot vad jag på förhand hade trott.

Når du analysere kampene via data og video, ændrer det dit billede af kampen som du ellers har da kampen blev spillet?
Absolut! Jag har aldrig under mina år här velat gå in i en matchanalys direkt efter kamp utan vill i lugn och ro samla tankarna och gärna se kampen på video innan jag kommenterar och utväderar den. Som tränare kan man missa flertalet sekvenser under matchens gång när man ger feedback till spelarna på bänken.

Hvordan tager spillerne imod data? (som gruppe og individuelt)
Det har jag svårt att svara på J men de verkar nyfikna och intresserade. Det startar ofta bra diskussioner.

Pulsmåler, hvad giver det dig af data og hvad bruger du det til?
Under försäsongen har den gjort stor skilland för den indviduella träningen. Lätt för mig att få tillgång och kunna ge feedback på deras träning men även för att försäkra att det blir kvalite av träningen.

Under säsong har vi fram tills nu utnyttjat den till att samla in data och få värde från våra matcher som vi kan utgå ifrån när vi sedan tränar. En vanlig träningsvecka med match lördag-lördag. Vill vi gärna att tisdagsträningarna ska vara så matchlika som möjligt.

Vi kan även ta hänsyn till spelarnas belastning. Har vi en spelare som ligger på 30-35 min i högsta pulszon på helgens match, då är han först fullt återhämtad onsdag-torsdag.

Har arbejdet med data givet sig udtryk i flere point på banen?
Svårt att svara på men nej skulle jag tro. Videoanalys av vårt eget och motståndarnas spel kan givetvis påverka det. Men inte rena siffror på ett papper.

Jeres topscorer, ligger ikke højt i pulszonen i forhold til andre spillere hvad tænker du om dette, han har det med at stige så han er mest i den øverste pulszone i tredje periode?
Han är rutinerad och är antagligen bättre på att nyttja sina krafter på bästa möjliga sätt. Han har även en stor kropp att springa runt med vilket givetvis också påverkar och sist men inte minst, han är bra tränad!

To spillere ligger på -10 og -13, hvordan arbejder du med de to spillere?
Jag har inte specifikt arbeta med dessa spelare än utan tycker fortfarande att det är för lite data att utgå ifrån plus att jag har en uppfattning om varför det ligger till så som jag inte riktigt vill dela med mig av utåt av respekt för vårt lag.

I pulsdata har du en spiller, som ligger meget lidt i pulszonen 80-100%, er han doven eller?
Han är absolut lite lat/bekväm av sig. Där finns en stor potential hos denna spelare när han väl bestämmer sig för att hårt arbete betalar sig. Det försöker jag påpåeka som ofta som möjligt. Jag ska även säga att jag inte tar lätt på en sådan förändring i spelstil hos en spelare utan har förståelse för att det är en lång process.

Kan du se en tendens til at spillerne ikke giver 100% når I kommer foran på pulsdata?
Premiärmatchen mot Skanderborg visade tydligt att vi i ledning i sista period går ner i puls. Samtidigt kan det vara tecken på ett mer behärskat spel och mindre adrenalinpåslag. Så det är ingen tendens jag lägger någon vikt i.

Burde alle klubber have en fælles statsside, hvor alle kan læse stats?
I en perfekt värld absolut. Men jag tror vi får börja med att samla ihop och skapa en gemenskap mellan tränare och ligan/Förbund. I sådana gemensamma samtal diskutera vad som varit rimligt för alla klubbar att genomföra/dokumentera.

Skott-statistik och plus/minus borde vara bra steg plus PP/BP stats.

I har som mål at have samlet 100% når Jeres powerplay og boxplay % sammenlægges, I ligger på 125%, hvorfor er 100% et vigtigt mål for dig?
Siffran 100% sammanlagt är något generellt man lär sig på tränarkurser 😉 Så som utgångspunkt vill man minst gå efter det. Då kan man få det till att PP/BP inte varit avgörande i någons favör. Det ska tilläggas att 100% är minimum nivå, Personligen som coach jagar man bättre siffror än så.

I har lukket færre mål ind per kamp i denne sæson, er det tilfredsstillende og er du tilfreds med det?
Det betyder att vi är på rätt väg. Just nu ligger de 3 översta lagen på 3,3-3,5 per match, så dit har vi en bit kvar. Men som sagt vi är på rätt väg!

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.