Landsdækkende liga, en lukket fest.

10 hold er der i ligaen, men med Århus FK der trak sig ud kort før sæsonstart, ja så hed det 9 hold desværre. I parentes bemærket, koster det ligeledes DaFU tilskud fra DIF, at der ikke just er 10 hold i ligaen.

De 9 hold der er tilbage, holder godt niveau, men mange af holdene er udfordret.

Hvor skal nye spillere komme fra?
Niveauet i ligaen er højt, det går ikke som for blot få år siden, at en senior kunne starte i sporten og på 1-2 år spille sig på et hold i ligaen.
Mængden af dygtige spillere, den bliver udfordret, når det kun er få klubber der har en bæredygtig filosofi.

Reelt set er det kun Frederikshavn, Copenhagen og Benløse der kan forvente at de kan hente en ny kæde op hver sæson fra egen ungdom.
Andre klubber har indset dette, og er begyndt at arbejde mere målrettet omkring dette, men der er særdeles lang vej for nogle klubber, mens andre er på rette vej.

Udfordringen for klubberne er at kan de ikke selv udvikle spillere, så er at håbe på at købe spillere, at spillere flytter til af den ene eller anden grund.

Det er reelt kun en klub i øst og vest, der vil have råd til model med at købe spillere, så resten, ja de er særdeles presset, hvis de ikke får gang i ungdommen.

Århus er et godt eksempel, de har fået mange studerende gennem årene, da Århus er landets næststørste by. Men de har forsømt?/ikke lykkedes? det med ungdomsarbejdet. Det var en af grundene til at Århus måtte lukke og slukke.
Men ligeså Århus FK eller Team Århus er der al mulig grund til at ønske tilbage!

Lukker og slukker for ligabold?
Men en del andre klubber, ja de kunne snildt ende i samme situation. For spillerne bliver ældre og der er en naturlig afgang, og når niveauet er blevet ganske pænt, ja så kan nye spillere primært komme til via dit arbejde med ungdom.

Noget der er voldsomt forsømt mange steder, desværre.

Tag ansvar
Det er ikke nogen hemmelighed, at det er en af mine kæpheste, at det handler om at få gang i ungdommen, og jeg kommer gerne med forslag til dette. Siden jeg blev involveret i sporten for mange år siden, ja der har jeg sag dette, og gentager gerne mig selv.

Her savner jeg seriøst at turneringsudvalget under DaFU, begynder at se visionært på tingene, mere end drift og administration.
Der er kommet nye tiltag til på ungdomssiden, og dem hilser jeg velkommen,men facts er at floorball halter på ungdomssiden.

Det kan du se på denne graf.
blog floorball udvikling ungdom procentdel

Dette er andelen af unge spillere under 18 år i floorball. Som sådan en stille og rolig vækst, men hvis floorball skal op og benchmarke sig med fodbold, håndbold, basket og ishockey der er andre holdsporter.

Så hedder det altså minimum 60% af medlemstallet der er under 18 år. Der er floorball et meget langt stykke fra.
Facts er de seneste tre år er at:
Antallet af spillere under 18 år, er mindre anno 2014 end anno 2011
Ikke meget, og floorball er nok på rette vej, men sporten er stadig en motionssport, mere end en ungdomssport.

Mangel på ungdom
Det bliver en udfordring for ligaklubberne på sigt og ikke mindst for de klubber der kommer nedefra i 1.div øst og vest.
I denne weekend, der var der kamp i 1.div, et hold mødte med 5 spillere og en keeper og ingen til at sidde i sekretariat. Trist men sandt.

Se blot på holdene i 1.div, nogle har nok potentiale og vel ambition om at spille med i ligaen, men skal du hae et seriøst setup, som er bæredygtigt, så skal du have gang i ungdommen.

Strandby 82
Rungsted-Hørsholm 76
Herlev 71
Lyngby 57
Helsingør 57
Aalboeg Flyers 27
Hafnia 15
Vallensbæk 13
Randers 13
Team Århus 10
Hjørring 3
Svenstrup 1
Jerup 1
CBS 0
PI 0
Arnes Corner 0

Det er reelt set 5 klubber der har ungdom der måske kunne bære på sigt, at blive fødekæde, 4 i øst og 1 vest. Strandby har et tæt samarbejde med Frederikshavn, det kunne da være interessant at se dem i et tættere samarbejde, med de spillere der må komme op, for at få et hold mere i ligaen der.

Men et er at have ungdom der kan komme op nedefra, noget andet er om en klub har de mindst 100.000 det koster at være med i ligaen.

Hvis du skal sammenligne holdene fra ligaen, så ser tallene således ud:

Copenhagen 258
Frederikshavn 149
Benløse 127
Brønderslev 105
Hvidovre 83
Sunds 79
Rødovre 68
Vanløse 41
AaB 31

Det er selvklart klubberne der fastsætter reglerne i DaFU, men jeg så gerne man sætte dette på dagsorden, og sagde lad os belønne de klubber der vil ungdommen og dermed dem kommer til at sikre væksten i dansk floorball.

Skal en klub have et hold i ligaen eller 1.div, så skal de leve op til nogle fastsatte krav.

Række Forventning
Liga 4 ungdomshold  tilmeldt turnering
1.div 3 ungdomshold  tilmeldt turnering
2.div 2 ungdomshold  tilmeldt turnering

Det vil så måske give en udfordring i 3.div og ned, med hold der reelt set er for gode. Men omvendt, så må de igang med at starte ungdom op, for at være med på et højere niveau.

For de gang i ungdom, så er de igen et skridt længere til at være bæredygtige.

Ser jeg på klubhistorik i DaFUs historie, så har der været mange klubber inde over som er lukket ned igen, fælles for 99% af dem alle er at de INGEN ungdom havde, og blot var et hold der hyggede sig og havde det sjovt.

Dem skal der være plads til stadig, men skal de op i rækkerne, skal de bidrage til at sporten vækster, ellers må de leve med at spille på lavere niveau.

Men hvad mener du

Reklamer

One comment

  1. Vi har i Aalborg Flyers 31 betalende ungdomsmedlemmer fordelt på u11 og u13 😉
    Vi vokser konstant. Næste sæson kan vi forhåbentligt opstarte u9 og u15.
    Så vi er på vej mod top 5!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.