#Floorball, hvad siger formanden

Som altid svarede formanden for Dansk Floorball Thorbjørn Ovedal beredvilligt da jeg stillede ham et par spørgsmål om rigets tilstand.
Faktisk var han væsentlig hurtigere til at svare end jeg har været til at publicere.

1)     Floorball har nu i 4 år stået i stampe rent medlemsmæssigt, er det tilfredsstillende set fra din formandsstol?

Selvfølgelig er vækst i sporten altid at foretrække, og floorball er generelt en sport i vækst. Sporten har gennem de seneste år øget andelen af medlemmer under 12 år, hvilket er utroligt positivt, når man ser på, hvem fremtidens kulturbærere i sporten er.
Note: Floorball vokser støt men sikkert i andelen af unge i forhold til det samlede medlemstal. Idrætter du kan sammenligne med som fodbold, håndbold og basket ligger alle på omkring 60%. Der er floorball ikke endnu, men det går den rigtige vej (red)

2)      Hvilke 3 nøglefaktorer vil du påpege som årsag til at floorball tilsyneladende har tabt pusten?

Jeg vil ikke pege på tre nøgle faktorer, men sige, at floorballsporten på trods af et fald på 493 medlemmer siden 2010, isoleret i den nordligste del af jylland, har formået at holde omgangshøjde, hvilket må betyde vækst i andre dele af landet. Når jeg er ved Nordjylland vil jeg gerne nævne at medlemsudviklingen netop der, har været en af de primære grunde til, at jeg og bestyrelsen har kæmpet hårdt for, at få DGIs landsdelsforening i nordjylland med i Visionsprojektet, således at de gode initiativer, der allerede er sat i søen for at vende bøtten, bl.a. i Frederikshavn, kan få optimale vilkår med en DGI konsulent i ryggen, og som altid støtte fra Dansk Floorball Unions konsulenter.

3)      Trods det at det samlede medlemstal ikke er gået frem, er der så nogle ting du gerne vil påpege som ret vigtige

Som nævnt under spørgsmål to, så er klubbernes egen proaktivitet vigtig, og den synes jeg man kan fornemme er til stede, og med støtten fra visionsprojektet og muligheden for at lave samarbejdsaftaler, så tror jeg også at det er vejen frem.

4)      I er jo blevet første bølge i DIF/DGI satsning om at skaffe flere medlemmer, helt konkret skal floorball være 35.000 flere om 10 år. Vil du fortælle lidt om hvilke kritiske faktorer I skal lykkedes med, for at komme i mål

Helt konkret sidder vi lige nu med et projekt, som strækker sig over de næste 3 år, og her er målsætningen af få igangsat udviklingen i minimum 20-25 klubber årligt, samt at skabe floorball aktiviteter i eksisterende DGI foreninger. Og det skulle gerne kunne aflæses i form af vækst i medlemstallet muligvis allerede næste år, men helt sikkert i 2017. Dansk Floorball Union har med visionsprojektet fået optimale udviklingsvilkår, og dem skal vi udnytte, men det er ikke floorball unionen alene, der driver værket. Skal vi i mål kræver det også en stor indsats af de medlemsklubber, som deltager i projektet og bliver spydspidsforeninger, og det er bl.a. derfor, at vi har valgt at lave en foreningspakke til en værdi af 70.000 kr. til hver af de foreninger, der deltager i projektet som spydspidsforeninger.

5)      Er det ikke utopi egentlig at tro på vækst til 35.000 medlemmer, når sporten ikke har fået specielt mange flere medlemmer de sidste 4 år?

Nej det mener jeg ikke. Vilkårene for sportens udvikling er fuldstændigt anderledes de næste tre til ti år end de har været de foregående fire år. At øge en sports medlemstal kræver en stor indsats og store indsatser kræver mange penge – dem har floorballsporten gennem visionsprojektet fået tilført nu, og det har floorballsporten aldrig før haft. Det er en mulighed, der SKAL udnyttes.

6)      Gælden til DIF på 1 million som du arvede er betalt ud af verden nu, vil du løfte sløret lidt for hvilke tanker der er for at bruge ressourcer fremadrettet

Ja vi kom i 2014 igennem de første gældfrie år, og lige nu er tankerne på at få det optimale ud af visionsprojektet og de ressourcer, der ligger der.

7)      DaFU modtager 10 mill de næste tre år i DIF/DGI satsningen, men hvad med de kommende 7 år?

Jeg tror det er sjældent, at man ser udviklingsprojekter, der er finansieret 10 år ud i fremtiden. Dansk Floorball Union satser selvfølgelig på, at lave så godt et projekt, at det naturligvis fortsætter i en eller anden form også efter 2017.

8)      Hvilken målsætning har DaFU medlemsmæssigt og klubmæssigt (antal) når vi skriver 2017 og de første projektmidler stopper?

Lige nu er projektet i en fase, hvor der skal skabes et overblik over de konkrete udviklingsmuligheder lokalt, men jeg vil ikke blive overrasket, hvis vi i 2018 ser et medlemstal lige i underkanten af de titusinde og en vækst fra de ca. 110 medlemsklubber Dansk Floorball Union har i dag til lige omkring af 150 i 2018 – og at de klubber gennemsnitligt har et højere medlemstal end i dag.

9)      Du har snart været formand i et par år, hvad er din egen fornemmelse om potentialet for sporten.

Potentialet for sporten er kæmpe stort, men det forløses kun ved en fælles indsats, og rammerne for den indsats er nu sat med direkte støtte til de klubber, der vil udvikle sig både i form af konsulent bistand, men også gennem den støtte til en værdi af 70000 kr. som hver spydspidsforening vil modtage.

10)   Hvornår skal DaFU igen være vært for et VM

Lige nu er der ingen konkrete planer omkring afholdelse af store internationale floorball events i Danmark. Alt fokus er på, at få det optimale ud af visionsprojektet og give sporten det løft den i den grad fortjener.

11)   Landsdækkende lige har nu 2 år på bagen, hvis du skulle nævne 3 positive og 3 udfordringer det har givet

Det positive:

  • øget konkurrence mellem spillere og klubber, højere kvalitet i spillet og en forbedring af landsholdet.

Udfordringerne:

At få tingene til at hænge sammen i forhold til transporten er nok en af de største udfordringer. Derudover tror jeg det ville være godt, hvis der kom mere gang i Ligaudvalget. Det er bestyrelsens holdning, at de hold, der spiller i ligaen skal have muligheden for at præge ligaen gennem ligaudvalget, og turde stille krav til hinanden indbyrdes – lidt ligesom man eksempelvis ser det i basketligaen.

12)   Ordet er frit

Jeg vil gerne starte med at takke alle de frivillige i Dansk Floorball Unions medlemsklubber – I gør en kæmpe indsats og det er jeres daglige engagement, som er med til at drive floorballsporten fremad.

Derudover vil jeg også benytte muligheden for at takke for den opbakning både bestyrelsen og sekretariatet har mødt på netværksmøderne rundt om i landet. Det er meget positivt at kunne konstatere den vilje og lyst, der er til at deltage i Visionsprojektet over 30 klubber har allerede nu meldt, at de gerne vil deltage. Også det nye initiativ Skolernes Floorballdag er blevet taget utroligt godt imod, og det tyder for mig på, at vi har en sport, som både kan og vil udvikling og vækst. Nu skal vi bare igang og jeg tror alle glæder sig!

blog floorball ungdom i alt

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.